Властта предлага камери и задължителни колани в автобусите

Другите мерки-лицензи за автоморги и автокъщи и промяна на системата за изпити за книжки

0
70
война
Работната среща при премиера Борисов. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА МС

Това са част от мерките срещу войната по пътищата

Видеокамери, задължителни предпазни колани в колите за обществен транспорт и задължителен евростандарт са част от мерките, предвидени от правителството срещу войната по пътищата.

Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски след извънредна среща при премиера Бойко Борисов по повод тежките пътни инциденти край Ловеч. На нея присъстваха още ръководството на МВР и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Ще се въведат видеорегистратори в автобусите и превозните средства извършващи обществен транспорт. Така ще бъде заснемана цялата пътна обстановка. Това ще помогне на МВР в разследванията на катастрофи и ще представлява „черна кутия“ за пътната обстановка, посочи транспортният министър.

Друга мярка, която правителството ще вземе, е да се задължат всички, които осъществяват обществен транспорт, да сложат колани по седалките си и пътниците ще трябва да ги ползват.

Ще се въведат и изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, посочи Московски и допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Транспортният министър заяви, че ще се направи преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъждало какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата получаващи шофьорска книжка.

Също така е обсъдена възможността за законодателна промяна за регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски. По думите му, каквито и действия да извършват държавните институции, докато хората не разберат, че като се качват в колата носят отговорност, докато манталитетът не започне да диктува по-безопасно шофиране, нищо няма да се постигне.

Регионалният министър Николай Нанков от своя страна посочи, че пътят София – Варна, в участъка при село Микре, е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите пътища в страната. Нанков каза още, че около Ябланица в един участък ще бъде сложена шумяща маркировка. Той допълни, че ТОЛ системата ще помогне за контрола на лекотоварния и тежкотоварния трафик.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че взетите досега мерки за законодателни промени и по-високи санкции на нарушителите ще покажат резултати в края на годината. Той обясни, че МВР ще направи предписания за опасни участъци по пътищата. Радев апелира всеки да бъде отговорен на пътя и да се спазват правилата за движение и каза, че допълнителните мерки са за увеличаване на натиска върху нарушителите на пътя.

Главният комисар на МВР Младен Маринов заяви, че е разпоредил при тежко нарушение на закона за движение на водачите да се налагат глоби в най-близкото районно управление на МВР. „Ако искате да стигнете навреме не нарушавайте правилника“, допълни той.