Гешев: Потресен съм, има коронавирус в съдебната система

0
663
Иван Гешев

Сигурността на тази система се оказва нула, казва главният прокурор

Колегите от Софийска градска прокуратура констатираха, че има достатъчно дани да се образува досъдебно производство относно манипулирането на системата за случайно разпределение на делата. Производството е на база компютърно престъпление.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ главният прокурор Иван Гешев по повод доклада за извършен одит на централизираната система за случайно разпределение на делата, при който са открити множество слабости на системата.

„За мен това е коронавирус в съдебната система. Този скандал може да се окаже по-голям дори от самия коронавирус. Това може да означава, че стотици дела могат да се подложат на съмнение. Всеки, който има елкетронен подпис, може да влезе в системата и да манипулира данни, да си избира съдия, да създава съдилища. Не съм специалист, но това означава, че всеки, който има малко компютърна грамотност, може да си прави всичко. Това е потресаващо“, каза още Гешев.

„Огромните интереси не са само по търговските дела. Има много дела, в които има най-различни интереси и не трябва да се фокусираме само върху търговските. Надявам се заключенията на одита да не са верни, но се съмнявам. Сигурността на тази система се оказва нула. Сега разбирам защо миналата година Лозан Панов и неговите приближени се хвърляха на амбразурата и отказваха да се извърши айти одит на системата.

На колегите им бе отказан достъп да се провери имало ли е неоторизиран достъп до системата. Пак ще повторя, че се надявам заключенията на одита да не се окажат верни, но това едва ли ще се случи“, завърши главният прокурор.