Деветима българи в международна банда за източване на банкови карти

Над 500 000 евро успели да отмъкнат бандитите

0
280

3000 граждани на ЕС са пострадали от мошениците

Деветима българи са задържани у нас при международна полицейска операция срещу банда за източване на банкови карти. Тово съобщи МВР.

 

След проведена успешна операция с участието на Специализираната прокуратура на Република България, ГДБОП, Централния съдия-следовател № 5, Прокуратурата при Националния съд на Испания, Националната полиция на Испания, както и със съдействието на Евроджъст и Европейския център по киберпрестъпления към Европол (EC3), е разбита организирана международна престъпна група, занимаваща се с измами с банкови карти (скиминг), съобщават от МВР.

 

В резултат от проведената международна акция са задържани 31 заподозрени лица /21 в Испания, 9 в България и 1 в Чехия/. Извършени са 48 претърсвания и изземвания в къщи и помещения. Заподозрените са притежавали оборудване за подправяне на банкови карти, устройства за четене и записване на информация от банкови карти, скимиращи устройства, микрокамери, приспособления за манипулиране на АТМ банкомати, както и парични суми, множество подправени карти, наркотични вещества и подправени евро банкноти.

В периода 2014-2017 г., международната организиран престъпна група е инсталирала скиминг устройства на средно 400 банкомата годишно, с цел да копира и използва информацията от банковите карти.

 

Подправените карти са били използвани за незаконни транзакции в около 200 банкомата извън Европейския съюз (ЕС), главно в САЩ, Доминиканската република, Малайзия, Индонезия, Виетнам, Перу, Филипините и Коста Рика. Приблизително 3000 граждани на ЕС са пострадали от действията на организираната престъпна група и са били ощетени с най-малко 500 000 евро.

 

По време на разследването Евроджъст е осигурил близък контакт и координация между прокурорските и разследващите власти в България и Испания. Европол е оказал подкрепа по случая, предоставяйки специално изработен разузнавателен анализ и експертни съвети на разследващите, както и чрез разполагане на мобилни офиси на място в България и Испания.

 

В Евроджъст и Европол са били проведени няколко координационни и оперативни срещи преди да се предприемат координираните съвместни действия. Поради спецификите на разследването на международно ниво, е бил създаден съвместен екип за разследване (СЕР) между сътрудничещите си държави с помощта на Евроджъст и Европол.

Камен Михов, Национален представител за България в Евроджъст:„Съвместната операция беше много успешна. Нивото на сътрудничество в рамките на съвместния екип за разследване беше динамично, изключително професионално и насочено към постигане на резултати. Високо оценяваме изключителното ниво на професионален опит на нашите колеги от Специализираната прокуратура на България, както и прилагането на най-добрите практики за разбиването на тази комплексна организирана престъпна група.“

 

Фрациско Хименес-Виярехо, Национален представител за Испания в Евроджъст: „Тази успешна операция потвърждава ангажираността на Евроджъст да защитава средствата на гражданите на ЕС от попадането им в ръцете на киберизмамници. Цялата престъпна мрежа беше разбита, благодарение на съвместните усилия на испанските и българските прокурорски власти, както и на ценната подкрепа оказана от техните Национални бюра в Евроджъст, и в резултат на това тя вече е неспособна да мами невинни жертви.“

 

Стивън Уилсън, оглавяващ Европейския център по киберпрестъпления към Европол: „Полицейските сили в ЕС използват уникалните средства на Европол, за да подсигурят безопасността на електронните парични транзакции. Непрекъснато влагаме все повече и повече ресурси в тази ключова платформа за подкрепа и сега виждаме резултатите от дейността ни.“