Делото срещу Прокопиев, Дянков и Трайков приключи и на втора инстанция

0
83
Иво Прокопиев /вляво/ в съдебната зала Снимка: архив

Чака се решението на Апелативния спецсъд. На първа инстанция бяха оправдани, прокуратурата настоява за затвор

Делото срещу бизнесмена Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков е на финалната права. Днес в апелативнияспец съд се състояха пледоариите.

Тримата бяха оправдани от първата съдебна инстанция, а прокуратурата, която настояваше за ефективни присъди, протестира решението.

Днес държавното обвинение поиска съдът да наложи наказания лишаване от свобода, според участието на всеки в престъплението, за което е обвинен.

Според обвинението Прокопиев е подбудил Симеон Дянков да извърши престъпление по служба, а Трайков е подсъдим за безстопанственост. Тезата на разследващите е, че държавата е била ощетена чрез умишлено занижаване на акциите на дружеството ЕВН, продадени чрез борсата.

На днешното заседание бяха разпитани двама свидетели и изслушана една експертиза. Разпитан беше бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който при продажбата на дела от ЕВН е бил директор на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол.

Караниколов не отговори еднозначно на въпрос, зададен от съда, във връзка с това дали е имало натиск при процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. По думите му отговорността е била размита, след като се е създала работна група от представители на различни министерства.

Апелативният специализиран съд ще се произнесе в срок.