Дело за шпионаж „разпределено“ от адрес в чужбина

0
605
Снимка: архив

Правосъдният министър Данаил Кирилов свиква заседание на ВСС за скандала със системата за разпределение на дела

Има данни, че дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, посредством системата за случайно разпределение на дела, съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници.

Междувременно, правосъдният министър Данаил Кирилов е свикал заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 9 април и в дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Одиторите са категорични, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Дори има данни, че в системата е влизано в нощни часове, както и от IP адреси, които са извън територията на България.

„Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места“, заявил е Кирилов пред БНТ.

По време на проверката от администрацията на Висшия съдебен съвет не са осигурили достъп до централния сървър на системата и одиторите не са проверили конкретните лог-файлове. Такъв достъп се отказва и на правосъдния министър вече повече от половин година.

„Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се разчита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това“, посочил е Кирилов.

Министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата. За това призова пред „Правен свят“ и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

„Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни“, коментира правосъдният министър и допълни, че според него до въвеждането на новата система, ще трябва настоящата да бъде преработена така, че да няма възможност за достъп извън съдилищата.

Председателят на ВКС Лозан Панов все още не е получил доклада и ще има позиция след като се запознае с него.