Прокуратурата предаде на съд шестимата руски шпиони

0
140
Снимка: ПРБ

Като ръководител на групата е обвинен бившият кадрови служител на Военното разузнаване Иван Илиев

zonanews.bg

Военно-окръжната прокуратура предаде на съд шест лица за образуване и ръководене на група за шпионство, събиране и издаване на чужда държава на информация, представляваща държавна тайна, и за поставяне в услуга на чужда държава, за да ѝ служат като шпиони. Три от лицата са разгласявали чуждестранна класифицирана информация с военен характер. На двама от обвиняемите са повдигнати обвинения и за държане на огнестрелни боеприпаси, без разрешение, съобщават от прокуратурата.

Като ръководител на групата е обвинен бившият кадрови служител на военното разузнаване Иван Илиев. В продължение на години той е подбирал лица, заемащи ключови постове с неограничен достъп до класифицирана информация на Република България и нейни партньори от НАТО и ЕС.

Той е завършил военно училище в България и СССР. Преминал е 10-месечно обучение в Разузнавателната школа на ГРУ на Генералния щаб на Съветската армия в Москва през 1975-1976 година. След това е кадрови офицер от РУМНО, работил като част от резудинтурата на РУ-ГЩ в Гърция и различни западни държави. По-късно става преподавател по дисциплини с оперативна насоченост в школата за кадри на военното разузнаване. Пенсиониран е заради навършени години през 2000 година от Николай Русатев, тогава зам.-директор на посткомунистическото военно разузнаване.

Контактите му с друг от задържаните Любомир Медаров датират от времето на службата им във Военното разузнаване. Медаров, познат сред колегите си като Пчелата, също е работил в СВР, но не като оперативен агент, а като аналитик в едноименния отдел. Тоест чиновник. След пенсионирането си от СВР Медаров става шеф на звеното за Защита на класифицираната информация в Народното събрание. В парламента работи от 2015 година.

Според неофициална информация във Военно разузнаване е работил баща му и неговият брат със същите фамилии. В Народното събрание Медаров едва ли е имал достъп до кой знае какви тайни по-секретни от „Поверително“, коментират запознати. По-скоро неговата роля е била да координира работата с хората от Министерство на отбраната и връзките с „Резидента“, както Илиев бе наречен от прокуратурата.

Участниците в групата са се възползвали от служебното си положение, за да събират класифицирана, служебна и друга съществена информация, представляваща интерес за руското военно разузнаване. Същите срещу заплащане предавали информацията на ръководителя на групата, която била предоставяна от него и съпругата му на служител в посолството на чуждата в държава в София.

В групата участвали двама действащи офицери от Служба „Военно разузнаване“, ръководител на дирекция в Министерство на отбраната и ръководен служител в администрацията на парламента.

Дейността на групата била законспирирана с методите на разузнаването, включително по отношение на организацията и начините на действие, начините на събиране на информация и конспиративното й предаване, като са вземани всички възможни мерки за прикриване на престъпната дейност. Петима от обвиняемите и към момента са с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, а един е с наложена „Парична гаранция“. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.