Разкриха името на предполагаемия трети отровител на Скрипал

Той е участвал в опита за преврат в Черна гора през 2016 г

0
71
дипломати
Отровеният шпионин Сергей СКрипал

Сергей Федотов“ се оказа офицерът от ГРУ Денис Сергеев

Третият човек, заподозрян, че е замесен в отравянето с нервнопаралитично вещество на руския шпионин Сергей Скрипал в Англия миналата година, е високопоставен агент от руското военно разузнаване, съобщи разследващият сайт „Белингкат“, цитиран от Ройтерс.

„Белингкат“ сега е в състояние да разкрие истинската самоличност и биография на този офицер от ГРУ, който е действал на международно ниво с фалшивата самоличност Сергей Вячеславович Федотов.

В действителност това лице е Денис Вячеславович Сергеев, високопоставен офицер от ГРУ, дипломирал се във Военно-дипломатическата академия на Русия“, съобщи сайтът за онлайн разследвания.

Сергеев е роден на 17 септември 1973 г. в малкото казахстанско градче Ушарал, близо до тогава съветско-китайската граница. Служи в армията в южния руски град Новорусийск в Краснодарския регион. Между 2000 и 2002 година, той е прехвърлен в Москва, където е приет в елитната Военно-дипломатическа академия на Русия, по-известна в Русия като „школата на ГРУ“. В училището се привличат кадри с минимален чин „капитан“, които са се проявили с изключителни способности по време на военната си служба.

Сергеев е женен и има дъщеря. От 2004 г. нататък Сергеев е ползвал реалната си самоличност, за да се впише като управител или акционер в 8 руски копмании. Всички от тях са ликвидирани в периода 2007-2012 г. и се предполага, че са ползвани като кухи фирми, които имитират имената на други големи търговски дружества, регистрирани в Русия.

През 2010 г. Денис Сергеев получава своята фалшива самоличност Сергей Федотов. Издаден му е нов паспорт от бюро 770 001 в Москва, където са направени и личните документи на Анатолий Чепига и Александър Мишкин, двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал. Фалшивата самоличност повтаря някои от оригиналните данни на Сергеев, като бащиното му име и датата на раждане. Федотов получава адрес и работно място в Москва в дружество на име „Бизнес Куриер“.

Сайтът „Белингкат“ пръв идентифицира двамата руснаци, които Великобритания обвини като извършители на отравянето на Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през март м.г. От медията обещават скоро да публикуват разследване как „Федотов“ е участвал в опита за преврат в Черна гора през 2016г.