Димитър Лазаров: 60 млн. петродолара от Венецуела са преведени у нас

Сметката била за "пощенска кутия"

0
87
Венецуела
Парите са от държавната петролна компания на Венецуела.

Парите са постъпили преди Нова година, обяви шефът на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите

„60 милиона долара от венецуелската петролна компания са постъпили в доверителна сметка на български адвокат, български гражданин, но той има и друго гражданство. Оказано е съдействие от БНБ. Парите са постъпили преди нова година, след това по сметката не е имало движение“, заяви пред бТВ председателят на парламентарната Комисия за контрол над спецслужбите и депутат от ГЕРБ Димитър Лазаров.

По думите му, тепърва ДАНС ще установява конкретни детайли, както и движението и предназначението им.

Лазаров потвърди, че сигналът е дошъл от американските служби и предположи, че може би става дума за „пощенска кутия“, а парите е трябвало да отидат оттук в други сметки.

„Задълженията на банките е при определени суми да информират службите, дали е имало такова нещо ще се провери тепърва, освен това не винаги е възможно веднага да се установи дали става дума за престъпна дейност. Не мога да ви кажа дали нашите служби са знаели за тези суми“, призна той.

Лазаров уточни, че думите на главния прокурор, че Емилиян Гебрев се е отровил от салата с рукола не са разбрани правилно и, че количеството в нея не би могло да го отрови и потвърди, че наличието му във водата и остатъчното кафе – също.

Той призна, че и до момента не е установено с какво точно и как е предизвикано отровянето на Гебрев. Лазаров съобщи, че след излизането от болницата на сина на Гебев, при вземането на дрехите той отново се е почувствал зле и това може би се дължи на допира до тях.

Основанието за европейска заповед за разследване е откриването на неидентифицираното вщество в случая „Гебрев“.