Уж няма пари за АМ „Хемус“, но изкупуват земите за аутобана във Великотърновска област на безценица

0
536
Решението на правителството за отчуждаване на земите за "Хемус" от април т-.г.

С решение на кабинета Петков декар се изкупува за 100 лева, при 1800 лева пазарна цена

Обезпокоително е, че липсват средства за магистрала “Хемус”, очертава се спиране на работата, има и задължения от 120 млн. лв., които до края на годината може да стигнат 1 млрд. лв. Това заявява на 17 юни министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов по време на извънредна комисия в парламента. Пред депутатите бе представен доклада на работната група, направила оценка на свършеното от строителите по стари договори. Благодарение на „промяната“ доизграждането на аутобана е блокирано, като скандалът с парите за него бяха част от мотивите за раздора в четворната коалиция и последвалото падане на правителство.

Пари за „Хемус „ уж няма, но същевременно земите, които трябва да попаднат под трасето на бъдещата магистрала във Великотърновско се изкупуват на безценица. Затова алармираха пред Breaking.bg местни жители. Стопаните негодуват – парите, които им предлагат, са в пъти по-ниски от пазарните.

Това става с решение на правителството от 7 април 2022 година. С него се отчуждават имоти и части от ниви-частна собственост, на територията на област Велико Търново за изграждане на 33-километров участък от автомагистрала „Хемус“. Това обаче става на цени, доста под пазарните, а някъде разликата е в пъти,показва разследване на търновския вестник „Борба“ след множество сигнали от собственици. Между 350 и 1913 лв. плаща държавата на декар за местата, на които ще бъдат аутобанът и прилежащата му инфраструктура. Имотите и частите от тях се намират в землищата на Павликени – селата Дъскот, Паскалевец и Патреш. От община Велико Търново са засегнати територии на Дичин, Никюп и Ресен и в община Полски Тръмбеш – Куцина, Стефан Стамболово и Полски Сеновец. Трасето започва след пресичането с път III-303 Павликени – Левски, а краят му е след пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново, което ще стане голям пътен възел в близост до Поликраище.

Най-малко плащат за терените в района на село Дичин.

Хората не са доволни, независимо че земята е пета категория, някои си я обработват. Държавата плаща между 350 и 420 лв. Реално с тези пари не може да се купи нищо – даже един хубав мобилен телефон е доста по-скъп“, коментира пред „Борба“ кметът на Дичин Николай Теодосиев. Между 1300 и 1400 лв. за декар пък се плаща като обезщетение за засегната земя в Никюп, информира кметицата на селото Йорданка Атанасова. При нея има списъци на всички собственици. Наша проверка показа, че в района на селото пазарната стойност на земята е около 2 хил. лв. за декар, а до неотдавна е имало даже сделки за 2500 – 3000 лв.

Около 1913 лв. за декар пък държавата плаща за имоти в Павликенско, информира кметът инж. Емануил Манолов. Според него реалната пазарна цена също е доста над тази, определена за обезщетения. Средствата за обезщетяване на собствениците са за сметка на Агенция „Пътна инфраструктура“. Решението може да се обжалва пред Административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Сумите за полагащите се обезщетения ще бъдат преведени по приложената към заявлението банкова сметка. След изтичане на законоустановения срок от публикуване на съобщението в съответствие с чл. 39 и 39 „а“ от Закона за държавната собственост непотърсените средства ще бъдат преведени по сметка на Областна администрация по местонахождение на засегнатия имот, откъдето правоимащите лица ще могат да получат полагащото им се обезщетение, пише „Борба“.

Както се вижда от материала в павликенско са най-потърпевши от ниските цени. От 100 до 300 лева за декар, както е видно от таблицата, с която Breaking.bg разполага.

Интересен остава въпросът ако няма пари за строежа на лотовете на „Хемус“ до Велико Търново защо се изкупуват земите в момента на безценица ? Какво ще стане с тях ? Дали няма да се окажат в нечий други ръце, купени от държавата без пари ?

Все интересни въпроси. Това показва картината за неадекватните действия на правителството и блокираните строежи на големите инфраструктурни обекти. Отиващата си власт забатачи не само тях. В закона за изменение на държавния бюджет са заложени капани, които могат да взривят страната. Предвидено е с пари от плана за възстановяване да бъдат извършвани социални плащания в размер на 2 млрд. Лева. Това може да бъде блокирано от ЕК, а също и да създаде проблеми при изплащането на пенсиите от следващо правителство, алармираха икономисти.