Георги Георгиев: Аферата за изкупуване от общината на 18 частни имота в „Южен парк“ се разраства

0
126
Имотите в Южния парк.

Кметът Терзиев отхвърли искането на ГЕРБ-СДС имотите да се извадят от списъка за изкупуване, докато не се проверят, посочи той

„Аферата за изкупуване от общината на 18 частни имота в „Южен парк“ се разраства. Снощи г-н Терзиев самоотвержено защити предложението си и отхвърли искането на ГЕРБ-СДС имотите да се извадят от списъка за изкупуване, докато не се проверят“, написа във Фейсбук общинският съветник от ГЕРБ – СДС Георги Георгиев.

Георги Георгиев

Ето как продължава неговата публикация:

Необяснимият инат на г-н Терзиев да провери преди да плаща, ни накара да проверим 18-те имота и техните собственици в публичните регистри. Какво се оказва:

Първо, 10 от 18-те имота са на двама собственика. Дали е напълно случайно, всеки може да преценява.

Второ, на 5 от тези имоти строителната фирма „ИНТЕРМЕКС ИН“ ООД е съсобственик. Тя купува идеални части през 2020 г. (това са имоти с номера отбелязани със синя точка на картата – 68134.1004.92; 68134.1004.138; 68134.1004.82; 68134.1004.69; 68134.1004.87)

Трето, в предложението си до общинския съвет, г-н Терзиев пише: „Въз основа на анализ, в проекта за програма са включени само имоти, чийто собственици ги притежават по реституция и попадат в реализираната част от парка. Изключени са 3 имота, поради факта, че са придобити от трети лица чрез сделки или на публична продан“.

Следователно, г-н Терзиев или не казвате истината или сте бил заблуден. След среднощната пламенна защита на тези сделки, втората възможност категорично отпада.

Затова питам г-н Терзиев какъв е принципът, по който 5 имота, на които съсобственик е строителна фирма, ще бъдат изкупени от общината, а други 3 сте ги изключили от списъка именно с мотива, че са били препродадени?

И четвърто, за да стане кашата пълна, имотите на строителната фирма, които г-н Терзиев предлага да изкупим, са възбранени по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс заради публични задължения. Тоест, ако все пак общината плати тези имоти на частната фирма, после може да ги изгуби.

Понеже снощи г-н Терзиев публично ме попита „чий интереси защитава Георги Георгиев и какво иска да прави той в Южен парк?“, дължа отговор – защитавам интереса на софиянци и техните пари като данъкоплатци, с които вие сте решил да се разплащате.

И последно, НЕ Е ВЯРНО, че в парка могат да се строят жилищни и бизнес сгради, дори и в частните имоти. Пише го изрично в чл.11 от Закона за устройството и застрояването на Столичната община, ама някой трябва да го прочете. Припомням, че през 2018 г. по искане на кмета Фандъкова депутатите на ГЕРБ го измениха, за да запазим парковете на София от такива апетити. Проблемът с частните имоти в паркове, придобити по реституция, трябва да се реши, но ние винаги сме казвали, че това не е справедливо да става с парите на софиянци, а трябва да се намери общ механизъм с държавата, която е водела тези процедури.

Аз няма да питам г-н Васил Терзиев чий интереси пази. Фактите до тук всеки може да прецени. Продължавам да питам г-н Терзиев дали ще оттеглили тези предложения от доклада си?