Доживотен затвор за Любо Гребеца за убийството на автокрадците Сапата и Кунгфуто

0
719
гребеца
Любомир Димитров-Гребеца

Софийският апелативен съд потвърди присъдата на СГС

Състав на Софийски апелативен съд е потвърдил осъдителната присъда на Любомир Димитров-Гребеца от групата на „Наглите“, с която му е наложено наказание „доживотен затвор“ при първоначален „специален“ режим на изтърпяване за извършени от него престъпления – умишлени убийства на две лица. Това съобщиха от САС.

В края на 2008 г. подсъдимият заедно с Юлиян Лефтеров-Кунгфуто и Иван Пайнавелов-Сапата решили да инсценират отвличането на Лефтеров, за да поискат пари за освобождаването му от вуйчо му. Между тримата и свидетеля по делото Д.Д. имало изградени общи интереси и финансови отношения, включително в резултат на извършени противозаконни деяния.

На 08.01.2009 г. мъжете пристъпили към реализиране на плана си. По-късно вечерта „отвлеченият“ позвънил по телефона на свой роднина и му казал, че е отвлечен, предупредил го да не търси съдействие от полицията и да чака следващо обаждане.

В разговор с участниците в „отвличането“ Лефтеров изразил задоволството си от факта, че случаят е видян от много хора и имало камера. Споменаването на камера ядосало подсъдимия Гребеца, което станало повод за скандал и яростни нападки, че не бил предупреден за това. Именно тогава той решил да умъртви Лефтеров.

Същата вечер, в местността „Елата“, между с. Плана и с. Железница, Гребеца прострелял Кунгфуто два пъти в областта на главата с огнестрелно оръжие. След това трупът на пострадалия бил заровен в предварително изкопана дупка.

Второто убийство Димитров извършил на 12.04.2009 г., в района на с. Бистрица, на черен път в местността „Косанин дол“, като прострелял Сапата.

Между мъжете имало договорка, съгласно която подсъдимият изразил желание да закупи от братовчеда на пострадалия П. автомобил „БМВ“, модел Х5 на цена от 145 000 лева. Димитров заплатил на вноски около 20 000 лева, а останалата сума следвало да бъде изплатена чрез оформен лизинг. Гарант за нормалното протичане на сделката бил пострадалия Сапата. Подсъдимият спрял плащанията за автомобила, а по-късно МПС било обявено за откраднато. Освен това преустановил контакти с продавача на колата и не отговарял на телефонните му позвънявания. По този повод отношенията между Гребеца и Сапата се влошили.

По време на скандал, предизвикан от паричните задължения, подсъдимият Гребеца извадил пистолет и произвел изстрел в главата на Пайнавелов, който починал на място. Трупът на убития бил заровен в местността „Умни дол“, в района на с. Железница.

В пледоарията си прокурорът от Софийска апелативна прокуратура е подчертал, че двете убийства са сходни и касаят такива, които носят белези на прехода, а не са обикновени битови. При тези престъпления пострадалите и извършителят са се занимавали с противозаконна дейност преди самите деяния. Поради тази причина може да се каже, че „разчистването на сметки“ е мотив за осъществяването на самите деяния.

Решението на второинстанционния съд може да бъде обжалвано и протестирано пред Върховния касационен съд.