„Наглите“ или „Килърите“ поискаха главата на Петър Христов ?

ДС и Петър Христов са едно и също твърди преди шест години пред съда "Килърът" Георги Вълев

0
1551
наглите
Бандата на "Наглите" в съда.

Бизнесменът е убит с картечен пистолет от засада

Стефан Ташев

Бизнесменът Петър Христов е застрелян с чешки картечен пистолет „Скорпион“, предаде БНР. До този извод са стигнали разследващите след като на мястото откъдето е стоял стрелеца са открити седем гилзи.

Убиецът е знаел навиците на Христов, знаел, че се движи без охрана, само с личен шофьор и е издебнал точно момента на излизането на бизнесмена от офиса му, за да го надупчи със седем куршума.

Според показания на свидетели килърът е изскочил от близкия строеж. За да не бъде забелязан предварително и да се слее с обстановката е носел жилетка на строителен работник. След убийството е избягал вероятно към чакаща го наблизо кола. МВР анализира записите от камерите на сградите в района с надежда убиецът да е бил записан на тях.

Основната версия на разследващите за убийството на Христов продължава да е отмъщение на бандата на „Наглите“. Знае се, че Христов завежда при вътрешния министър Цветан Цветанов Валентин Михайлов-Вальо Ихтиманския, който разказва подробности за бандата и така става възможен арестът на „Наглите“ и тяхното осъждане в последствие.

Другият свидетел който Христов осигурява на МВР е Найден Недев от Горна Оряховица.

Кои са хората, предали „Наглите“ ?

Недев и Ихтиманския са участници в зловещата ихтиманско-горнооряховска банда за въоръжени грабежи на пътя Велико Търново- Русе в средата на 90-те години на миналия век.

Тогава бандитите, с полицейски униформи, нападаха и обира руснаци и украинци, които се връщаха от куфарен туризъм в съседна Турция.

Тарторът е Петър Баров, бивш учител по физическо в Ихтиман, а членовете на бандата негови ученици. На „сметката” на бандата са записани 10 въоръжени грабежа и едно убийство на украинеца Василий Савчук. Той е застрелян от бандата при въоръжен грабеж на украинци край село Крушето на 10 януари 1995 г. Тогава Ихтиманския е само на 19 години.

Бандата е задържана през февруари същата година. На съд са изправени 12 души, сред които Валентин Михайлов и Найден Недев. През септември 1996 г ихтиманската банда получава от Великотърновският окръжен съд общо 162 години затвор. Михайлов-Ихтиманския получава 18 г ., а Найден Недев-20 г.

Върховният касационен съд, тогава няма апелативни съдилища, връща делото, което се гледа в Ловеч. Накрая след дълго разтакаване повечето от участниците в бандата са оневинени. Ихтиманския дори осъжда държавата в Страсбург за незаконен арест. През 2009 г. е арестуван в Търново докато източва чужда сметка през банкомат. За да не попадне в затвора издава „Наглите” пред вътрешния министър Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Найден Недев също има ползва от издаването на групата за отвличания. Малко след разговора с Цветанов братът на Найден Драгомир Недев е пуснат от затвора предсрочно. По-късно заради Драгомир Недев ще бъде обвинен бившият шеф на ТЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров, смятан за човек на Петър Христов, за който работил като ведомствена охрана в „Захарни заводи“-Горна Оряховица. И който Тодоров наричал „Шефе“.

Бившият антимафиот е обвинен, че оказвал натиск над прокурор от Горна Оряховица за по-лека присъда на Драгомир Недев, който пуснат на свобода извършил кражба.

Валентин Михайлов-Ихтиманския се запознава в ареста с един от бъдещите босове на „Наглите“ Ивайло Евтимов-Йожи.

На 11 януари 2003 г същата година петима маскирани и въоръжени нападат и ограбват голяма сума пари от бус на фармацевтична фирма край село Здравец, Търговишко.

Бандата е арестувана през юли същата година. Сред задържаните са Йожи и Вальо Ихтиманския. Двамата са оправдани за грабежа окончателно от ВКС през 2007 г. През 2002 г дуетът извършва и друг грабеж на магазин в Слънчев бряг като отмъкват бижута и часовници за 65 000 лв.

През 2014 г. Йожи се признава за виновен за грабежа и получава 4 г.  затвор, но те влизат към 18-годишната му присъда за отвличанията на Наглите. Михайлов не е осъден, защото е защитен свидетел, със сменена самоличност и живее в чужбина.

Йожи и друг от „Наглите“ Любомир Димитров-Гребеца почти бяха излезли на свобода миналата пролет за добро поведение, но медийният шум и скандалът ги задържаха зад решетките.

В края на годината службите са засекли техни телефонни разговори и съобщения от затвора, в които се говори за отмъщение. Предполага се, че мишената е именно Петър Христов.

Днес упорито се тиражира и друга версия, че бизнесменът Христов е „поръчан“ от един от „Килърите“ с доживотна присъда- Георги Вълев, също бизнесмен от Велико Търново.

Днес Вълев става на 60-години и твърдението е, че като подарък за юбилея му е поднесена главата на Христов.

Има някакви мъгляви твърдения, че убитият е помогнал на МВР за разкриване на бандата на „Килърите“, без въобще да е ясно каква точно е ролята на Петър Христов в това.

В материалите по делото срещу „Килърите“ той не фигурира.

Христов е човекът, на който се отчитат всички не само в Търново, но и в цяла Източна България. Правиха срещи разни хора с мен и ми дадоха да разбера, че ДС и Петър Христов са едно и също нещо.

Заяви преди време, че ще завладее за 2 години 22 имота в Търново, в това число и мои. Така и стана. Братът на Христов се срещна с мен и ми поиска да им отдам под наем мой имот в центъра на Търново. Отказах, предложих им да го купят. На свой ред той отказа и два месеца по-късно ме арестуваха“, това заявява в последната си дума пред Шуменския окръжен съд Георги Вълев на 1 декември 2012 г.

Христов отрича категорично пред медиите, че е имал отношения с Вълев.

Предстои да видим дали разследването на убийството на Христов ще стигне не само до физическия извършител, но и до поръчителите.