Задържаха Миню Стайков-Апаша

Акцията нямала връзка с Арабаджиеви

0
353
полиция
Иван Гешев

Прали пари от нелегална цигарена фабрика във „Винпром-Карнобат“

Собственикът на „СИС индъстрис“ Миню Стайков, известен с прозвището Апаша, е задържан при сутрешната акция на спецпрокуратурата и ГДБОП. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Заедно с него са арестувани още няколко души.

Делото е образувано преди два месеца, когато беше разкрита фабрика за незаконно производство на цигари в град Карнобат. Печалбата е била 6 млн. лева на месец. Работниците са довеждани от Армения, не са излизали от фабриката, докато са работили, имали са спални помещения, кухня, фитнес.

Сградата е собственост на сина на кмета на Карнобат, дадена е под наем на фирма. Както е традиционно в тези случаи, или фирмата е на някой чужденец, или на някой социално слаб, който не знае, че има фирма и той е наемател на тази сграда, каза още Иван Гешев. Миню Стайков бе сват на Маринела и Ветко Арабаджиеви. Синът му Стайко бе женен за Александра Арабаджиева.

Спецпрокуратурата има за цел да работи по сериозни нива на организираната престъпност, затова тогава не повдигнахме обвинения, защото бяха задържани лица на ниво шофьор на ТИР и портиер. Постарахме се през тези два месеца да развием информацията, за да стигнем до реалните собственици, заяви Гешев.

Има задържани над 10 лица за 24 часа. Спрямо тях се провеждат съответните действия по Наказателния кодекс. По моя информация сред задържаните е и Миню Стайков, но нямам категорично потвърждение, каза шефът на спецпрокуратурата.

Провеждаме акции, когато съберем доказателства. Нашата цел са доказателства, които да издържат в съда, а не да задържим конкретно лице, за да се снимаме с него. За нас не е самоцел задържането на определени лица, а събирането на доказателства за виновността на конкретни лица. Няма законова процедура в нито една държава по света, по която, по който да кажеш на дадено лице „стой си в България, към 20-та дата ще имаме достатъчно доказателства и ще Ви задържим. Не ходи никъде извън България, не ходи на почивка, защото към тази дата евентуално ще съберем доказателства и можем да те привлечем като обвиняем.

Хората от Франция, Ветко и Маринела Арабаджиеви, към момента на провеждане на действията по разследването бяха на почивка, сега вече не са, защото на всички е ясно, включително и на тях, че се издирват от Интерпол и с европейска заповед за арест. Ако лицата бяха предупредени, нямаше да оставят част от семейството си тук, нито 10 млн. лева по банковите касети, посочи Гешев.

Между двете дела няма никаква връзка. Те са с различен предмет и период на разследване, уточни той.

Провежда се разследване освен за цигарите, за извършени данъчни престъпления. Ако вземем само тази фабрика, това са около 70 млн. лева годишно. Тези пари едва ли се държат в касети, по цял свят се изпират чрез определени фирми. Провеждаме разследване как са изпирани парите от тази фабрика. Към момента има достатъчно доказателства за извършени престъпления, каза Иван Гешев. До момента при тази акция не е изтекла никаква информация към разследваните лица, заяви той.

Все още няма повдигнати обвинения. Възможно е утре да има работно обвинение, но това не означава, че ще е за окончателната стойност на нанесените щети на държавния бюджет. Дали ще се стигне до осъдителни присъди, е въпрос към съда, ние ще се стремим към това, посочи ръководителят на Специализираната прокуратура.

На място в Карнобат и околните населени места е зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който оказва помощ на разследването. Работим в посока изпиране на пари, когато имаме конкретика, ще уточним, каза още Иван Гешев.