Задържаха пиян и крадец на коне, блъснали полицейски патрулки

Конекрадецът карал бус без книжка

0
63
Снимка: архив

Единият е с две присъди за шофиране след употреба на алкохол

Полицаи от ОДМВР-София задържаха двама шофьори, които не само не се подчинили на полицейско разпореждане, но и блъснали патрулки в опит да избягат, съобщи МВР.

Около 18 часа вчера, при извършването на обход в Ботевград, автопатрул на РУ- Костенец забелязал лек автомобил „Субару“, чийто водач форсирал рязко на кръстовище в града и застрашавал с рисковото си поведение безопасността на останалите участници в движението.

Междувременно нарушителят се оттеглил бързо от мястото, поради което бил последван от полицейските служители и установен в района на основно училище, докато се движел в насрещната лента срещу патрулния автомобил.

Униформените подали звуков и светлинен сигнал за спиране, на които водачът не се подчинил и в опит да избяга ударил автомобила им. Когато го тествали за употреба на алкохол, дрегерът отчел промили над допустимото в пробата на 41- годишния ботеврадчанин, който има зад гърба си вече две присъди за управление на МПС в нетрезво състояние.

Водачът на служебния автомобил също е изпробван с дрегер, отчел отрицателен резултат. Извършителят е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 270, ал.1 от НК под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

Междувременно за оказано неподчинение спрямо полицейски служители при изпълнение на професионалните им задължения в ареста попадна и 54- годишен самоковец. Около 19.10 часа на 2 октомври автопатрул на РУ- Самоков получава сигнал от водач на лек автомобил, че в района на Продановския рид се движи микробус с крадени коне. Полицейските служители незабавно се насочили към мястото и засекли посочения автомобил.

Водачът обаче не се подчинил на подадения му звуков и светлинен сигнал за спиране и се насочил към махала в Самоков. На разклона за местността „Червената земя“ микробусът опитал да изтласка последвалия го полицейски автомобил, удряйки го в предната дясна врата, след което ускорил и се укрил в махалата.

На служебния автомобил са причинени леки материали щети. След активни оперативно- издирвателни действия няколко часа по- късно микробусът е намерен и иззет по надлежния ред, а водачът му- задържан. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 270, ал.1 от НК.

От извършената справка е установено, че 54- годишният мъж е неправоспособен водач и шофира без книжка в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние. Във връзка с това срещу нарушителя е започнато и бързо производство за извършено престъпление по чл. 343В, ал.2, вр. ал.1 от НК.