Само в Breaking.bg: В разгара на мигрантската криза МВР закрива полицейския участък в Лесово

0
3987
Демерджиев на отчета на полицейската дирекция в Ямбол на 17 февруари. СНИМКА: МВР

Стотици хора от района остават без полицейска защита

Стефан Ташев

В разгара на мигрантската криза, в която всеки ден се залавят стотици нелегални чужденци по пътищата, а полицаи и мигранти загиват, ръководството на МВР се кани да закрие полицейски участък на ключово място на българо-турската граница – село Лесово. Това научи Breaking.bg. За тази невероятна глупост вече е постъпило официално предложение от директора на ОДМВР-Ямбол Добромир Добрев до министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. Идеята е била подкрепена и от началника на РПУ-Елхово, към който се числи и полицейският участък в Лесово. Мотивите за закриването на участъка до българо-турската граница са неясни.

Според неофициална информация идеята за закриването на ПУ-Лесово е коментирана при визитата на Демерджиев в Ямбол на 17 февруари. Министърът и зам.-главният секретар Станимир Станев бяха гости на отчета на Областната полицейска дирекция. Сега окончателното решение за премахването на участъка е в ръцете на ведомствена комисия в МВР и министъра на вътрешните работи. Директорът на ОДМВР-Ямбол е назначен от Бойко Рашков.

Село Лесово

Според осведомени при взимането на това решение не е търсено съгласието на областния управител на Ямбол, нито на кмета на Елхово, които са в неведение.

Ако бъде закрит полицейският участък в Лесово, това означава стотици хора да останат без никаква полицейска защита. Участъкът покрива няколко крайгранични села. И хората ще останат без закрила. Районът около село Лесово, да не се бърка с ГКПП-Лесово, е най-тежко ударен от мигрантската вълна през българо-турската граница. Според местните хора всеки ден през границата нелегално минават мигранти и ако участъкът бъде закрит, те се опасяват, че нелегалните чужденци ще започнат да нахлуват в къщите им. Населението в крайграничния район е от предимно възрастни хора.

Местните са готови на протести и затваряне на пътя за граничния пункт, ако бъде закрит полицейския участък.

Да припомним, че т.нар. реформа на бившия комунистически следовател Бойко Рашков, министър на вътрешните работи в служебните кабинети и този на Кирил Петков, бе закрит гранично-полицейския участък в Болярово, което предизвика масови протести на хората там. „Реформата“ доведе до убийството на граничния полицай Петър Бъчваров през ноември м.г. Престъплението стана в района на село Голям Дервент, точно в обсега на закрития гранично-полицейски участък в Болярово.