Заместник- кмет на Плевен отива на съд за подкуп

Според държавното обвинение става въпрос за системна корупционна практика от страна на заместник-кмета между ноември 2011 г. и април 2014 г

0
68
прокуратурата
Снимка: архив

Според прокуратурата е взел около 40 530 лева подкупи

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмет на община Плевен за искани и получавани подкупи в размер на общо 40 530 лева.

Според държавното обвинение става въпрос за системна корупционна практика от страна на заместник-кмета между ноември 2011 г. и април 2014 г., който искал и получавал пари от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление на Плевен, подписан през януари 2011 г.

Исканите пари били определяни като процент (10% или 15% ) от сумите, посочените във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината.

Заместник-кметът разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството само ако получел на ръка искания процент от съответната сума.

В общо 16 случая обвиненият заместник-кмет получавал средно по 4-6 хиляди лева, за да разпореди всяко плащане към фирмата.

На 22 април 2014 г. той е задържан от служители на ДАНС в кабинета си веднага след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4000 лева подкуп – 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по наказателното дело.