Кметът на Войнягово взел подкуп, за да спре разследване

Получил парите на паркинг в Карлово

0
158
подкуп
Арестуваният Тодор Танковски

Тодор Танковски твърдял, че рушветът е за общината 

 

Арестуваният вчера с подкуп от 150 лева кмет на село Войнягово, Карловско Тодор Танковски поискал парите, за да уреди спиране на разследване срещу мъж за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Стряма край селото. Това съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура. Танковски бе задържан вчера при получаване на парите. Районна прокуратура-Карлово наблюдава досъдебно производство за лично укривателство с цел имотна облага – престъпление по чл.294 ал.2 от Наказателния кодекс.

Досъдебното производството е било образувано на 18.06.2018 г. с разпит на свидетел, който е заявил, че Танковски поискал сума в размер на 150 лева , за да спомогне на лице, което е разследвано за друго престъпление по чл.240а от Наказателния кодекс, да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване – за незаконен добив на инертни материали от коритото на река Стряма, в землището на с.Войнягово, общ. Карлово.

До момента е установено, че на 18 юни 2018 г., в гр. Карлово, между Тодор Танковски и горепосоченото лице е била уговорена среща на паркинг в централната част на града, като на кмета била предадена поисканата сума. Предвид неотложността на случая, при стриктно спазване на процесуалните изисквания, непосредствено след предаване на сумата, управляваният от Танковски автомобил бил спрян за проверка и при извършеното претърсване била намерена сума в размер на 150 лв., в купюри от 20 и 10 лева, за които той заявил, че сумите са за нуждите на кметство Войнягово. Иззет е и мобилния телефон на кмета , от който се е водела комуникацията между лицата., съобщават от прокуратурата.

В момента се провеждат активни процесуално-следствени действия под ръководството на Районна прокуратура-Карлово. Танковски е бил задържан за срок от 24 часа. Днес, 19 юни 2018 г., предстои повдигане на обвинение и преценка относно наличие основанията за задържането му .За престъплението по чл.294 ал.2 от Наказателния кодекс се предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 5 години.