Адвокат Росен Димитров: Полицейски произвол доведе до тоталитарна репресия спрямо семейството на един кмет!

0
511
Росен Димитров Снимка: Нова тв

От действията на противниците на комунистическата власт са страдали семействата им. Това се случи и сега!

Как ще се доказва в съда превишаване на служебни права от кмета и получаване от него на имотна облага с претърсване на опаковъчна линия за фолио в производствено хале? 

Интервю на Стефан Ташев

– Адвокат Димитров, как ще коментирате действията срещу кмета на Стамболийски Георги Мараджиев от правна гледна точка?

– Здравейте, по-лесно за мен би било ги коментирам от политическа гледна точка, отколкото от правна. Това е така, защото аз видях политически мотив и напълно ненужна демонстрация на сила. Тази сила се състоеше в използване на звеното за специални тактически операции на МВР. Както Ви е известно, това звено се състои от доста едри, тежковъоръжени момчета с качулки, които пристигат с бронирани микробуси. В случая бронираните бусове бяха поне три, а командосите с качулки поне тридесет.

Освен това знаете как действа този специален отряд, нали? Буквално за секунди като пустинни скакалци или по-точно като скарабеи от филмите “Мумията“ покриват голям периметър и нахлуват навсякъде…

– Кое наложи използване на специалните части? Беше ли обяснено?

– Това се питам и аз, тъй като нито на мен, нито на моя клиент, беше обяснено кое е наложило използването на специалните части. Опитвам се сам да си отговоря на този въпрос и обясненията за мен са две. Първото е, че в помещенията, в които се налага влизане, се намират въоръжени лица, опасни предмети или и двете. Второто обяснение е, че лицето разпоредило операцията, е целяло показност, сплашване, всяване на респект и да се внимава в картинката.

Първото обяснение отпада – няма въоръжени лица в претърсените помещения, няма и данни за наличие на оръжие. Това е така, защото разследването се води за нарушаване, неизпълнение на служебни си задължения и превишаване власт на длъжностно лице, какъвто е кметът, а не за притежаване на оръжие, наркотици или тероризъм.

Това означава, че тридесет командоси с автомати са търсили документи и то не в дома на заподозрения, а в този на сина му и производствения цех на фабриката му!

Представяте ли си? Веднага правя аналогия с друг подобен случай – този с ареста на Бойко Борисов. За него имаше данни, че държи кюлчета със злато и пачки пари в чекмеджето си, нали така? Няма да коментирам абсурдността на тази теза, а само ще асоциирам двата случая. Тогава в дома на Борисов не влязоха командоси, а цивилни полицаи, които също извършиха претърсване. Защо тогава не се използваха, а сега да? Какво пречеше тихо и мирно да се извърши претърсването от цивилни, както в дома на Борисов?

Отговорът е един: политическа поръчка!

За да не съм голосвен ще кажа и още. Досъдебното производство е срещу неизвестен извършител. То е образувано на 17.11.2022 г., а на 21.11.2022 г. е направено искане до съда за разрешаване на претърсване и изземване – забележете в сградата на Община „Стамболийски“. Направено е и искане за личен обиск на кмета – т. Нар.предрешване“ и изземване на предметите от джобовете му!

– Искате да кажете, че командосите са нахлули в дома на сина му без разрешение?

– Точно това искам да кажа! Няма и разрешение да се влиза в производствения цех на фабриката, която не е на кмета, а на сина му. Няма разрешение да се изземат телефоните на обикновените хора – работници и чистачки!

Въобще някой с нормално мислене може ли да си представи как ще се доказва в съда превишаване на служебни права от кмета и получаване от него на имотна облага с претърсване на опаковъчна линия за фолио в производствено хале? Защо се смеете…

– Адвокат Димитров, смея се защото като ми говорите всичко добива краен комичен вид!

– За Вас и читателите Ви това може да е комично, но представяте ли си как са се почувствали синът и снахата на кмета, които, ходейки по гащи в дома си, са били атакувани от хора с качулки и автомати? Цяло щастие било, че децата им са били на училище.

Представяте ли си какво е преминало през главата на снахата на кмета, когато цивилен полицай й е казал, че като не знаят за кого да гласуват, другия път ще влязат не с пушки – помпи, а не знам с какво?

Тук отново правя една асоциация с едно друго време – това след 1944 г. когато властта се изземва от слезлите от планините шумкари. Тогава за действията на враговете на народа, за по-младите вметвам – за противниците на комунистическата власт, са страдали семействата им и са били подвеждани под отговорност. Вероятно знаете на какви репресии са били подлагани роднините на малкото неизбити на границата и успели да избягалите от комунизма в България между 1944 – 1989 г. Именно заради действията на членове на семейството им.

Точно това се случи и в демократична България в края на 2022 г. Въпросът е къде са сега дежурните правозащитници в казионните медии? Има ли възмутени журналисти и статии в защита за семейството?

– Бихте ли обяснили все пак за какво е това разследване? От пропагандата не се разбра?

– Както казах досъдебното производство е образувано на 17.11.2022 г. – седмица преди разигралия се екшън. То се води за престъпление по чл. 282 ал. 1 от Наказателния кодекс, а именно за действия и бездействия на длъжностно лице, което с цел набавяне за себе си или другиго на облага е използвало на служебното си положение.

За тези престъпления е характерно, че длъжностното лице превишава властта или правата си и извършва действия, излизащи извън рамките на своята компетентност. Лицето не нарушава задължения си, а само използва служебното си положение, което го улеснява да получи облага, която не му се следва.

Сега ми кажете, защото аз не знам, какво се очаква да намерят тридесет командоси в помещения на друг, което да доказва, че кметът е получил имотна облага?

Отговорът е НИЩО! Очаквали са удар с медиен ефект, който удобни медии бързо разпространят с откровени лъжи и манипулации!

– Цял ден пропаганда, че е арестуван, а пък накрая разпитван само като свидетел, без обвинения?

– Кметът никога не е бил арестуван. Заповед за задържането му не му е била връчвана. В продължение на около 15 часа той присъства при претърсване и изземване в помещенията на общината, за което има съдебно разрешение.

Както споменах, при това изземване общината беше обезкостена. Кабинетите на много служители останаха само с мебелите и цветята. Оставам на Вас и читателите Ви да си отговорите на въпроса как ще работи общината за много месеци напред и кой ще пострада от това!

Но конкретно на въпроса Ви: лично аз очаквах, че кметът ще бъде задържан поне за 24 часа.

Това обаче не стана, за което огромна заслуга има колегата адвокат Надя Делева. Тя полага и огромни усилия да получи поне копия на иззети документи, за да може мащабното строителство в Община „Стамболийски“ да продължи и стотици строителни работници да не останат без работа през зимата. С нея бяхме ангажирани повече от 13 часа до 23.00 часа, когато кметът си тръгна от следствието с близките си.

Така за мое огромно съжаление елитни полицаи – командоси, които са длъжни да изпълняват безумни заповеди и политически поръчки на началниците си, станаха за смях пред обществото и авторитетът им беше сринат!