Красимир Ципов: Сделка на правителството на Румен Радев в МВР се разследва от ОЛАФ

БСП, спрете със спекулациите и манипулациите, обърна се към социалистите той

0
1295
радев
Красимир Ципов

Тя е за 290 високопроходими автомобила и е сключена от съветника на президента и служебен вътрешен министър Пламен Узунов-Фашиста

Сделка за 290 високопроходими автомобила за МВР се разследва в момента от Европейската служба за борба с финансовите измами-ОЛАФ. Тя е сключена от служебния министър на вътрешните работи в кабинета на Румен Радев Пламен Узунов. Това съобщи на брифинг в МВР зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Узунов стана популярен с прозвището Фашиста заради свои снимки.

Поводът бе тиражираните от БСП лъжи за строеж на бежански центрове в Елхово, Малко Търново и Любимец.

Грантовото споразумение е сключено на 23 март 2017 година, където този проект за площадки за временни кризисни центрове се предвижда. Кое правителство управляваше тогава- временното правителство на президента Радев, с министър Пламен Узунов. По същото време на това правителство беше приключена една друга процедура. Беше сключен договор за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура в момента е обект на проверка от ОЛАФ, заяви Ципов.

Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка, добави той.

Няма да се строят бежански лагери на територията на Любимец, Малко Търново и Елхово, няма подготовка за заселване на територията на тези населени места с бежанци. Това каза още Ципов.

Той се обърна към гражданите на трите населени места: „На територията на вашите населени места няма да се строят бежански лагери. Това трябва да стане ясно на всички вас, трябва да сте спокойни. Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Тези центрове са предвидени в един план за действие за справяне със засиления миграционен натиск на българо-турската граница“. Ципов подчерта, че центровете са от затворен тип.

Трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме днес. Няма подготовка за заселване на бежанци на териториите на Любимец, Малко Търново и Елхово. Площадките, които ще се изградят, са на територията на обекти на МВР. Те са в покрайнините на населените места, оградени са, до тях няма свободен достъп. Има охрана от МВР, посочи Ципов.

Той обърна внимание, че ще има заградителни съоръжения, за да няма никаква възможност мигрантите да ги напускат. Изключително чудно ми е как хора като председателя на Комисията по европейски въпроси в парламента и водача на листата на БСП за предстоящите европейски избори не могат да направят такава елементарна разлика – какво е бежански център и какво е временен кризисен център, коментира зам.-вътрешният министър.

Той отчете, че миграционният натиск към страната ни в момента е нулев. След като един незаконно преминал държавната граница мигрант бъде задържан, ще бъде отведен в тези кризисни центрове от затворен тип.

Там да му бъде извършена афис регистрация и ако не разполага с документи за самоличност ще бъдат направени интервюта от органите на „Гранична полиция“ и Държавна агенция „Национална сигурност“, посочи Красимир Ципов. Не стана ясно днес на пресконференцията какво предложиха БСП? Анализът показва, че те предлагат, България да няма готовност при положение, че военният конфликт в Сирия и Близкия Изток продължава, че в Турция има поне 3 млн. лица“, коментира той. Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск, попита зам.-министърът.

По думите на зам.-министъра казаното от БСП за бежанските центрове са спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори. На днешната пресконференция на БСП беше обявено, че едва ли не се подготвят някакви корупционни схеми.

Защо точно БСП ще говорят за корупционни схеми, когато по време на управлението на правителството на Орешарски станахме свидетели на процедури, еталон за непрозрачност, заяви Красимир Ципов. Трябва ли да припомним как се появиха бежанските центрове в София? Трябва ли да напомняме как се появи бежанският център в Харманли, попита той.

Ако не се реализира тази поръчка на „Позитано“ 20 ще приемат ли да бъдат извършвани процедури за снемане на самоличността и да се проверяват документите на незаконно влезлите на територията на България мигранти- предполагам, че не, коментира зам.-министърът. Обръщам се към БСП- спрете със спекулациите и манипулациите. Спрете да предизвиквате страх у хората, призова Ципов, цитиран от МВР.