МВР: Няма пряка опасност за населението от топенето на снеговете

Преливат язовирите "Тича" и "Рогозен"

0
72
мвр
Николай Николов Снимка: архив

Според институциите са взети всички необходими мерки

Няма пряка опасност за населението заради обилното снеготопене – обобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ след оперативно съвещание при вицепремиера, отговарящ за сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов.  В съвещанието участваха министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, зам.-министърът на МВР Красимир Ципов, експерти от министерствата на екологията и водите и на икономиката.

Взети са всички необходими мерки и има готовност за реакция при необходимост. Изпратени са указания до областните управители и кметове за превантивни действия. Ситуацията е под контрол, а случващото се е нормално за сезона. Язовир Тича прелива, но без да създава проблеми. Във Врачанско прилива язовир Рогозен 1, обявено е частично бедствено положение в община Хайредин.

Всички сили на МВР са ангажирани с технически средства да намалят нивото и няма пряка опасност за хората“, уточни главен комисар Николов.  Реките Огоста, Скът и Янтра са с повишени нива, но и те не създават пряка опасност. Според метеорологичната прогноза, в близките дни не се очакват опасни явления, които да влошат ситуацията.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обобщи, че на оперативното съвещание, проведено по разпореждане на премиера Бойко Борисов, са докладвали всички министерства и че ситуацията е под контрол. В община Хайредин положението е овладяно. Министерството на отбраната е в готовност с 16 модулни формирования да съдейства и реагира при необходимост.