Скандал ! Бойко Рашков отстрани от МВР основният свидетел по скандала „ГрейтуолГейт“

0
3604
Бойко Славчев

Административният секретар на министерството Бойко Славчев е уволнен от слугата на Румен Радев

Слугата на Румен Радев – Бойко Рашков започна чистка в МВР още от влизането си в министерството, научи Breaking.bg. Днес в 16 часа Рашков е освободил от длъжност най-висшият държавен служител в МВР – административният секретар Бойко Славчев. Аналогът на неговата длъжност в другите министерства е с ранг на главен секретар.

Бойко Славчев работи на тази позиция повече от 6 години. Преди това бе в Министерски съвет, а преди правителството работеше в БОРКОР. През 2009-2013 година Славчев бе началник на кабинета на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Защо е това бързане на новоизлюпения вътрешен министър ? Скандалното в случая, е че Бойко Славчев като административен секретар е основният свидетел по скандал „ГрейтуолГейт“, свързан с бившия служебен вътрешен министър Пламен Узунов, сега съветник на президента Румен Радев. Сделката за закупуване на високопроходими автомобили за Гранична полиция, подписана от Узунов като министър на 23 март 2017 година.

На 1 февруари т.г. Европейската служба за борба с финансовите измами-ОЛАФ съобщи официално, че подозира в корупция Пламен Узунов. Ето какво съобщиха от ОЛАФ още:

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.

Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице.

Колите бяха закупени от компанията на Гриша Ганчев „Грейтуол“. Сега България ще трябва да върне над 6 млн. евро.

Далаверата на Пламен Узунов се разследва и от българската прокуратура. Именно Бойко Славчев като административен секретар е основният свидетел по разследването.

Явно Румен Радев, чрез слугата си Бойко Рашков, се опитва да замете следите на скандала, коментираха запознати.