Осъдиха ромския барон Ицо Папата на 9 години затвор за изнудване

Доскоро той излежаваше 6-годишна присъда за изнудване в Софийския затвор.

0
100
изнудване
Христо Василев-Ицо Папата

Христо Василев въртеше бизнес с „кошаревски свидетели“

Специализираният наказателен съд наложи 9-годишна ефективна присъда, 8 000 лева глоба и конфискация на 1/3 от имуществото на Христо Василев, обвинен като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, действала в София и Костинброд от януари 2010 г. до април 2012 г. Това съобщиха от прокуратурата.

По-тежко наказание – 11 години затвор и 5000 лева глоба, получи участникът в групата Борис Маринов заради извършени от него други престъпления.

Станка Върбанова, дъщеря на Василев, получи 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок и глоба от 2500 лева.

Специализираната прокуратура предаде на съд Василев и участници в групата му на 30 декември 2015 г., затова, че изнудвали конкретни лица да платят между 3000 лв. и 500 000 лв., за да не бъдат предизвикани дела срещу тях и техни близки чрез лъжливи показания на подставени „свидетели“. Обвинението установи, че суми са били искани дори от името на прокурор, който уж бил близък на Христо Василев.

Василев и Върбанова бяха задържани от служители на ГДБОП в дома им на 6 април 2012 г. в момент на получаване на 15 000 белязани лева. Тогава Върбанова опита да скрие парите под дънките си в областта на слабините и да се отърве от тях впоследствие.

Съдебното дирене потвърди тезата на прокуратурата, че групата е използвала „свидетели“, които са давали неверни показания срещу набелязани от Василев жертви. След получаване на поне част от исканите суми, „свидетелите“ оттегляли лъжливите си показания. Василев възлагал на членовете на групата конкретни задачи за изпълнение, контролирал ги и разпределял придобитото от измамите.

Доскоро той излежаваше 6-годишна присъда за изнудване в Софийския затвор.

Бе осъден за това, че през 2009 г. поиска 165 000 евро от бившия ръководител на „Гражданска защита“ ген. Никола Николов, за да не извади компромати срещу него.