Пастир запалил пожара край Кресна с цигара

Огънят е потушен

0
81
пожар
Щетите от пожара са за над 3 млн. лв. СНИМКА: МВР

Щетите от стихията са за над 3 млн. лв

Пожарът в Кресненското дефиле е потушен и няма опасност за живота и здравето на хората. Това каза на брифинг в Окръжна прокуратура – Благоевград говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обяви, че също така вече е разкрит извършителят на престъплението. Това е 30-годишният пастир от Симитли Костадин Митев.

Основната версия за възникване на пожара е незагасена цигара. Извършени са разпити на повече от 10 човека, както и обиски. Предстои да бъде внесено искане за задържането на извършителя. Обвиненията са за пожар по непредпазливост, а нанесените щети са за около 3 300 000 лева. 

 

Ще бъде поискана най-тежката мярка за Костадин Митев, въпреки неговото съдействие към този момент. Това районният прокурор Борислав Ковачки.

По думите му се касае за деяние, което е извършено по непредпазливост. „Костадин Митев е говедар в района на пожара. На 24 август лицето е изкарало животните на паша, откарал ги е в единствения голям водоем наблизо и там е запалим цигара.

В този момент животните са се разделили на две, Митев е скочил внезапно и е захвърлил цигарата. След 15 минути е погледнал назад и е видял, че зад него има голям пожар.

Започнал е да гаси и една от горните му дрехи е изгоряла, но не е успял да се справи“, каза Ковачки.

По думите му Митев се е свързал с кметa на Брежани, но не му е съобщил, че той е извършителят. „Още от петък, при посещението ми на местопроизшествието, основните улики бяха, че това е лицето, което е причинило пожара.

За съжаление, се получи леко размиване, тъй като се работеше по най-различни версии, включително и за умишлен палеж, но постепенно отпаднаха всички останали и остана единствено тази“, уточни Ковачки.

По думите му благодарение на добрата оперативна работа на служителите от Второ РПУ се стигнало до признания от страна на извършителя. „Днес той лично посочи мястото, където е възникнал пожарът. Беше извършено претърсване и изземване на вещи от фермата, като бяха иззети дрехи, които навеждат на мисълта, че същият участва в потушаването на пожара“, каза Ковачки.

По думите му основната дреха, с която извършителят е гасял пожара, е изгоряла, но по другите също има следи. „Той помага напълно на разследването, но ще се има предвид високата степен на обществена опасност на деянието и щетите.

Мога да добавя тук към щетите, че в района на Сандански за изгорели още 10 000 декара общински държавен горски фонд, има обгорели около 10 къщи и три помощни постройки. При привличане на Костадин Митев ще искаме най-тежката мярка.