Полицията намерила откраднатите картини в антикварна къща 

В ареста са двама търговци на антики

0
180
картини
Освен картини от къщата апашите свили и цигулка. СНИМКА: НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ

МВР още издирва крадците

Част от откраднатите картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров са открити в антикварна къща, където са пласирани за продажба. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов. В акцията по издирването им участват служители на националната полиция и СДВР.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев обясни, че са откраднати 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, 8 на Ди Киро, една на неизвестен автор и един портрет на Майстора, рисуван от друг автор. Той утоачни, че картините не са подписани от Владимир Димитров-Майстора.

Задържани са търговците на картини от къщата, полицията още издирва крадците. Според галеристи престъпниците са действали непрофесионално и едва ли са подозирала какво крадат.

Според Хаджиев в рамките на оперативно-издирвателните мероприятия е изготвен съвместен план за действие между службите. Доста екипи работят на терен. В момента се издирват още двама, съпричастни към деянието и са от тази група. Към края на работния ден ще имаме повече информация, която ще оповестим“.Хубавото е, че към настоящия етап сме положили огромни усилия да запазим културно-историческото наследство“, подчерта Хаджиев.

„За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения на изкуството, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда“, коментира министър Младен Маринов.