Как БСП и ДПС бетонираха своите кадри в МВР в 12 без 5

0
546
Мая Манолова като зам.-шеф на парламента, а Делян Пеевски току-що е избран за шеф на ДАНС.

Кабинета „Орешарски“ и мнозинството промениха скандално Закона за МВР през 2104 година

Тодор Александров

Уволнението на главния секретар на МВР Ивайло Иванов предизвика лавина от скандали срещу служебното правителство на Янев и този, който го назначи президента Румен Радев. Иванов бе освободен в петък вечерта, а Радев светкавично подписа указа. С мотиви социлогическо проучване и въображаемо насилие над протестиращи срещу правителството. Според заканите на служебния вътрешен министър Бойко Рашков сега предстоят уволнения на шефове на областни дирекции в МВР.

Най-вресливи срещу Иванов бяха хората на Мая Манолова, ДеБъ и партията на Слави Трифонов. Те разчитат на късата памет на хората. Особено Манолова, която през 2014 година бе зам.-председател на Народното събрание и депутат от БСП. Именно тогава мнозинството в парламента-БСП и ДПС успя да прокара в 12 без 5 скандални промени в Закона за МВР, с които бетонираха червените кадри в министерството и заложиха капан за следващото правителство.

Скандалният законопроект, наложен силово от управляващите тогава, бе внесе в Народното събрание от правителството на Пламен Орешарски. Уж с мотива да премахне „цветановщината“ в МВР и „силовите прийоми“ на ГЕРБ.

Проектът е приет окончателно на второ четене на 28 май 2014 година, три дни след разгрома на БСП на изборите за европейски парламент и заявките на ДПС, че правителството на Пламен Орешарски си отива. То подаде официално оставка на 6 август 2014 година.

Проектът бе внесен иначе през януари 2014 година и приет на първо четене следващият месец. След това „престоя“ в парламента шест месеца, преди да бъде наложен силово и приет „на юруш“ в последния момент.

Два бяха важните акценти в него. Първо БСП и ДПС отнеха правота на президента да назначава с указ главният секретар на МВР, а това да става с решение на Министерски съвет. Президент тогава беше Росен Плевнелиев, противник на кабинета „Орешарски“.

И второ-бе въведен мандат от 5 години за главния секретар. Тогава такъв бе Светлозар Лазаров, който обаче нямаше изискуемия стаж от 10 години работа в МВР.

Така социалистите и ДПС бетонираха Лазаров, човек на модела „КОЙ“, в министерството.

Наложи се следващият парламент да променя отново Закона за МВР, за да бъде освободен той.

Нещо повече. Законовите промени от 2014 година дадоха правомощия на главния секретар и завързаха ръцете на министъра на вътрешните работи по отношение на кадровите назначения и уволнения, припомнят бивши служители от МВР.

Така според приетите промени уволнението на директори на служби, областни дирекци и дори РПУ-та, можеше да става само с предложение на главния секретар на МВР. Така и служебния вътрешен министър в правителството на Георги Близнашки Йордан Бакалов и наследникът му в кабинета „Борисов-2“ Веселин Вучков бяха с вързани ръце да не пипат бетонираните кадри на БСП и ДПС по места в МВР.

И трето с промените на БСП и ДПС бе прекратено конкурсното начало за растеж в кариерата в МВР. Защо и по какви причини – съдете сами.