Половината от инвалидните пенсии отивали при здрави хора

Положението е ужасяващо, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев

0
198
полиция
Иван Гешев

МВР и прокуратурата удариха фалшивите инвалиди

От министър-председателя Бойко Борисов беше възложено на МВР, а на мен от главия прокурор да се извърши анализ и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен анализ и извършване на проверки за документни престъпления, касаещи получаването на инвалидни пенсии от ТЕЛК и свързаните с това социални услуги.

Това коментира зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК.

След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи, каза той.

Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област.

Най-големият процент е в Силистра , Разград, Монтана, Перник , Габрово, Враца.

В резултат на тази анализ бяха предприети дейстия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства, каза Гешев.

По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове. Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица като първоначалното впечатлението е, че 70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК , не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни пенсии. Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса.

Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо.

Над 200 лица до момента са разпитани досега. Установено е, че делът на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване в последно време нарастват, стана ясно от прокуратурата.

Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи.