Преизбраха Георги Чолаков за шеф на ВАС

„Дължа на колегите си онова, което те очакват от мен“, заяви Георги Чолаков

0
71
Георги Чолаков
Георги Чолаков

С 20 „за“ срещу 4 „против“ новият ВСС гласува избора си

Георги Чолаков очевидно ще е новият председател на Върховния административен съд за идните 7 години. Днес с 20 „за“ срещу 4 „против“ новият ВСС потвърди избора на предшествениците си и повторно предлага на президента да издаде указ за назначението на Чолаков.

По Конституция държавният глава не може да откаже повторно направеното предложение.

Против бяха само Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева – все върховни съдии.

Така днес новите от ВСС препотвърдиха вота на „старите“ със същото мнозинство от 20 „за“. От заседанието отсъстваше единствено Даниела Марчева, затова кадровиците бяха 24.

Георги Чолаков даде заявки за всяка своя стъпка да се допитва до колегите си и до пленума на ВАС, да „отвори“ съда и да направи дейността му абсолютно публична и прозрачна, с което да върне и общественото доверие в него.

Несъгласните пък заявиха, че само едно изслушване не е могло да ги убеди в качествата на единствения кандидат и да разсее публичните съмнения около негови сделки (Цветинка Пашкунова), че той не е опровергал съмненията, че ще повтори досегашния управленски модел във ВАС (Атанаска Дишева). Лозан Панов, на свой ред, бе лаконичен – предишния път не е подкрепил Чолаков, не вижда основания да промени позицията си.

След гласуването Чолаков и представляващият Боян Магдалинчев дадоха кратък брифинг.

„Дължа на колегите си онова, което те очакват от мен“, заяви Георги Чолаков.

Боян Магдалинчев (доскоро зам.-председател на ВАС), който не се обади по време на изслушването, каза: „Доскоро бях ръководител на колегията, в която Георги Чолаков оглавяваше отделение. Кабинетите ни бяха през два, той има много добри организационни качества, а пленумът на ВАС достойно ги оцени“. За връщането на кандидатурата от президента, Магдалинчев коментира:не можем да имаме претенции към президента, той упражни свое право, поиска потвърдена легитимност на този избор и я получи“.