Комитетът срещу задължителното машинно гласуване: Ако политиците не уважат подписката, ще инициираме национален референдум

0
139
Инициативният комитет срещу машинното гласуване на пресконференция. СНИМКА: ТРУД

Събрани са над 60 000 подписа за първите 5 дни

Инициативният комитет „Консервативно-патриотично движение и граждани“ срещу задължителното машинно гласуване дава първия си брифинг в националния пресклуб на БТА. Комитетът представя текущите данни от подписката в подкрепа на инициативата, което тече в рамките само на две седмици. Пълният списък ще бъде връчен на председателя на Народното събрание и лидерите на парламентарните групи.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ: Проф. Антоанета Христова, Соня Колтуклиева, Веселина Томова, Лиляна Друмева, Петьо Блъсков, Петьо П. Блъсков, Георги Марков, Станислав Недков – Стъки, Недялко Недялков, Христо Стоянов, д-р Стоян Калоянов, Александър Урумов, Николай Бареков, Юлий Москов.

Ние не сме подписвали коалиционно споразумение, не сме приятели, някои се запознахме днес. Защитаваме правото на хората да изразят свободно волята си на изборите, каза Соня Колтуклиева.

Президентът Румен Радев направи безчет лупинги, за да може неговите тогавашни любимци да дойдат на власт. Започна се една венецуелска сага. Цялата държавна власт беше впрегната в това да се гласува за трапчинките и илюзиите, напомни Колтуклиева.

Въпреки небивалото информационно затъмнение на нашата инициатива, до снощи, в рамките на пет дни можем да се похвалим с една внушителна бройка – над 60 000 подписа, съобщи издателят на ПИК Недялко Недялков. Подписката е за гласуване по избор – с бюлетина или с машина, напомни той. Може да се гласува до 20 юни, на 22 юни комитетът ще окомплектова целия списък и ще го внесе при председателя на парламента Никола Минчев и председателите на парламентарни групи.

Това е просто една репетиция. Ако гласът на хората не бъде чут от господа политиците, ще преминем към стъпка номер две – национален референдум за начина на гласуване, обяви Недялков. Нашата подписка сега не е облечена в законова форма, това е един граждански натиск.

Съмнението, че машинният вот е ненадежден не е само наше и на мнозината, които се отказаха да гласуват заради това. Машинното гласуване беше забранено в Германия. В момента само с машини се гласува само в България и във Венецуела. Кирил Петков и Мадуро са единствените лидери, избрани с машини, каза още Недялков.

Нашата надежда за демокрация, за просперитет на България в Европа и като член на НАТО могат да умрат много бързо, защото ние се движим със стремглава скорост надолу. Нека си спомним как Хитлер е дошъл на власт – благодарение на мълчанието и недостатъчния отпор гражданите и народите в Европа срещу този мракобесен вожд, заяви Лиляна Друмева, председател на Съюза на репресираните.

И без това толкова малко хора гласуват в България, а сега и 600 хил. по-малко. Дори и половината да не са гласували заради липсата на хартиени бюлетини, това е много, каза още Друмева.

Тези, които превзеха парламента с яйца и домати, нямат държавническо мислене, каза писателят Христо Стоянов. Ще ви дам един пример – аз страдам един тремор на ръцете, от какъвто страдат 70 хил. души в България – когато нямат опора, треперят. Отделно има хора с Паркинсон. Аз лично не мога да пусна SMS за паркиране, представете си с машината за гласуване, посочи Стоянов.

Нашите действия са последователни, това не е някаква спонтанна акция. Още миналата година след въвеждането на задължителното машинно гласуване организирахме протест, каза Станислав Недков – Стъки. Имахме две прости искания – президентът да наложи вето и депутати да сезират Конституционния съд. Със 7 на 5 гласа КС допусна машинното гласуване, но с уговорката, че в края на изборния ден трябва да се броят контролните разписки, но това не се случи, напомни той.

Няма как да си обясним, че нито една социологическа агенция не успя да познае резултатите от последните парламентарни избори, включително в екзитполовете. В рамките на няколко часа резултатите се промениха с 10%, как е възможно това, попита Недков.

След като лидерът на ГЕРБ се включи в подписката, аз очаквам същото да направят Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, а защо не и Мая Манолова, призова Станислав Недков.

Демократичният процес не е в една посока – много често обществата тръгват назад, каза проф. Антоанета Христова. Защо хората в даден момент решават да изберат авторитарен лидер. Защото са се отдръпнали и нямат доверие в техния избор, в тяхното представителство. Колкото по-малко хора са гласували, толкова по-малко е представителството.

Има много експерименти, които доказват, че един добър IT специалист може да се намеси в работата на машините, посочи Христова. На второ място – дискриминацията. От ЦИК казваха, че щом възрастни хора могат да боравят със смартфон, значи ще се справят с машините. Представяте ли си за един човек, който няма опит с машината, да има нужда от помощ ще бъде срамно. Освен това може да се наруши тайната на вота при тази помощ, добави тя.

В последните години натрупах богат опит като наблюдател на Европарламента на избори. Има още една държава, която гласува с машини – това е Монголия, посочи Николай Бареков. Никъде резултатът не се взима от машините, взима се от разписките, изтъкна той. Най-вероятно в машините са заложени алгоритми и това е обяснението за изненадващите резултати, но ние нямаме достъп до разписките, заяви Бареков.

Дошло е време народът да каже – и не само за хартиената бюлетина, а за всичко останало в живота, който става все по-нерадостен, заяви Юлий Москов. Те са едни професионални лъжци, как да им вярвам за изборите, попита той.

Когато застанах пред машината, аз си казах – кой гласува, аз или машината. Няма механизъм за контрол. Това казва и германският конституционен съд, добави той.

31 години след промените срещу демокрацията в България беше извършен атентат. В него участваха всички политически сили, както и Конституционният съд. Атентатът беше срещу едно от основополагащите права на демокрацията – правото на избор, заяви главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

Това е стълбът на демокрацията. Правото на избор беше отнето с решение на политическите сили и на Конституционния съд. Аз се съмнявам, че към КС беше отправено коректно питане. Ако го бяха питали дали отнема право на избор, нямаше да го позволи, добави Блъсков.

Този атентат, ако огледате процеса още веднъж, ще видите, че той беше много добре организиран, много добре планиран, с едни странни участници, контролът беше поверен на една фамилна група. Атентат, организиран по всички правила на това скверно дело, заяви главният редактор на „Труд“.

Действията, които сега предприемаме, трябва да възстановят едно основно демократично право – правото на избор с машини или без машини, призова той.

Колкото до машините, това е една гавра, една подигравка, всички знаем, че те бяха манипулирани. Миналата година изписахме тонове мастило за тия машини по света – как са довели до диктатура във Венецуела, как бяха забранени от конституционния съд в Германия. Доказано е в световен мащаб, че те са инструмент за манипулиране, каза още Петьо Блъсков.

Имаше изследване на резултатите в секциите без машини и там те съвпадаха с прогнозите и с екзитполовете, напомни главният редактор на „Труд“.