Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков отиват на съд заради ЕВН

Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев

0
68
прокопиев
Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков отиват на съд. СНИМКА: КЛУБ ЗЕТ

Делото срещу групата ще бъде публично разпределено утре в Софийски градски съд

Внесеният от Софийска градска прокуратура днес обвинителен акт срещу бившите министри  Трайчо Трайков, Симеон Дянков, както и бизнесмена Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев ще бъде публично разпределен на 29 август в 10.30 часа, съобщиха от Софийския градски съд.

Агенция БГНЕС припомня, че на 13 януари 2017 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в „ЕВН Електроразпределение България“ АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост.

По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. Престъплението, по което са обвинени Симеон Дянков и Иво Прокопиев се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 до 5 хиляди лева, както и лишаване от права.

Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, заяви през януари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Има доказателства за наличие на умисъла и на двамата.

Прокопиев е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба. Той е съветвал Дянков точно по какъв начин да бъдат продадени акциите на ЕВН, обясни тогава още говорителят на главния прокурор.

Бившият вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е обвинен за това, че в периода май – юни 2011 година в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в съучастие с Иво Прокопиев – Дянков като извършител, а Прокопиев като подбудител, е превишил властта и правата си, с цел да набави облага за „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД в размер на 1 276 618.85 лв.

Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици за Българската държава – 20 829 200 лв. имуществени вреди.

Престъплението е свързано с приватизацията на държавна собственост. В нарушение на Закона за администрацията, Устройствения правилник на Министерство на финансите и в Заповед за определяне на ресор на зам.министър-председател, Симеон Дянков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи изготвяне на приватизационна оценка за целите на приватизацията на остатъчния държавен дял в размер на 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД на избрания инвестиционен посредник „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД. Съгласно ЗПСК – „Изготвянето на оценки се възлага на независими оценители съгласно Закона за независимите оценители“.

По този начин е ограничил възможността на изпълнителния директор на АПСК да упражни тези си правомощия и от това са настъпили немаловажни вредни последици за бюджета на Република България.

Настъпили са имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв., представляващи занижената стойност от „БУЛБРОКЪРС“ ЕАД на обявените за продажба 51 512 броя акции, представляващи 33% от капитала на „ЕВН България Електроразпределение“ АД. Симеон Дянков е с мярка за неотклонение „Подписка“