Само в Breaking.bg: Висш полицай от СДВР съди Волен Сидеров за обида на професията

Четири години Софийски районен съд не може да открие лидерът на "АТАКА" и да му връчи призовка по делото

0
1048
полицай
Лидерът на "Атака" в сблъсък с комисар Муеров. СНИМКИ: АРХИВ

Шефът на Охранителна полиция Борислав Муеров завел дело заради обидните реплики на атакиста-“мафиоти“, „мутри и „гей-общество“ срещу униформените

Стефан Ташев

Любопитно дело се задава на хоризонта в гражданско отделение на Софийски районен съд, научи Breaking.bg. Дългогодишният шеф на Охранителна полиция в СДВР комисар Борислав Муеров е завел дело срещу лидера на „Атака“ Волен Сидеров. То е по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите. Поводът е обидни изявления и реплики от страна на Сидеров към униформените служители на реда, охранявали Министерски съвет на 22 октомври 2015 г по време на закриване на предизборен митинг на „Атака“ за местния вот на 25 октомври.

полицай
Дуелът Сидеров-Муеров пред МС.

Тогава хората на Сидеров се опитаха да щурмуват сграда на „Дондуков“№1 по време на заседание на правителството, но бяха спрени от полицията. Стигна се до сблъсъци. Атакистите скандираха: „Оставка”, „Бой­ко Борисов министър-предател на България”, „Бойко Борисов турско мекере”, „Мутренска държава, мутренски кабинет – талибанска държава” и дру­ги. Митингът беше под наслов „Провалът на правителството с мигрантите”.

Комисар Муеров, като шеф на „Охранителна полиция“, е ръководел опазването на обществения ред пред Министерски съвет.

Според жалбата му Волен Сидеров като лидер на „Атака“ и депутат е наричал униформените полицейски служители и тези на жандармерията-“мутри“, „биячи“, „боклуци, назначени от мафиоти“, „гей-общество“, „талибани“, „сбирщина“ и „рекетьори“. Комисар Муеров е завел делото за да защити честта на професията и неговите подчинени.

полицай
Сблъсъци между атакисти и полицаи пред МС.

Според жалбата Сидеров му е нанесъл щети за над 20 000 лева, но искът е за символичната сума от 1000 лева. Жалбата на Борислав Муеров е внесена в Софийски районен съд на 25 октомври 2015 г. Четири години обаче съдът не може да открие Волен Сидеров, за да му връчи призовка, научи Breaking.bg. Едва тази година лидерът на „Атака“ най-сетне е получил съдебните документи и делото е насрочено в Софийски градски съд за 2 април 2019 г. Ето как вестник „Атака“ отразява същият митинг на партията на 22 октомври 2015 г.:

Брутално полицейско на­силие срещу депутати и привър­женици на АТАКА беше прояве­но по време на законен митинг на партията за закриване на предизборната кампания пред Министерския съвет във втор­ник. Гражданите от столицата и близки населени места, които бяха дошли да поискат оставка­та на правителството за неспра­вянето му с притока на нелегал­ни имигранти в нашата страна, бяха грубо блъскани и ритани от полицейски служители. Униформените не се посвени­ха да бият български пенсионе­ри, които им плащат заплатите. Сред по-сериозно пострадалите са и пенсионерките Верка Боте­ва от Перник и Христина Неко­ва от Видин. Повече от два часа командващият полицейските части отказваше да се легити­мира, въпреки настояването от страна на лидера на АТАКА Волен Сидеров. Законният ми­тинг-протест на националистите беше охраняван от повече от 500 тежко екипирани и въоръжени с бойни оръжия и палки полицаи“.

Остава съдът да реши кой крив и кой прав.