Прокуратурата дава на съд бившият здравен министър Илко Семерджиев

Той е с мярка за неотклонение "подписка"

0
67
прокуратурата
Снимка: архив

Натискал за назначаването на негов човек за зам.-шеф на Агенцията по лекарствата

Днес Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Илко Семерджиевслужебен заместник министър-председател по социални политики и служебен министър на здравеопазването в служебното правителство през 2017г. Това съобщиха от държавното обвинение.

Той е обвинен за това, че на 24.03.2017г. в гр. София е употребил заплашване, с цел да принуди орган на власт – Изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по лекарствата /ИАЛ/ към Министерство на здравеопазването, да извърши нещо, свързано с функцията му, а именно –  да назначи конкретно лице за заместник- изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към МЗ– престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Поведението на Семерджиев е било мотивирано от отказа на изпълнителния директор на ИАЛ да назначи конкретно лице за свой заместник, поради открития конфликт на интереси.

Подразнен от този отказ Илко Семерджиев, възползвайки се от властовата си позиция по отношение на Изпълнителния директор на ИАЛ, го  заплашил с уволнение , ако не промени решението си.

Ако бъде признат за виновен, Семерджиев може да получи наказание до шест години „лишаване от свобода“.

Към настоящия момент спрямо него е определена мярка за неотклонение „подписка“