Прокуратурата и съда се обявиха срещу промените в Наказателния кодекс за неизбежната отбрана

ВСС отказва да участва в дебата и работната група за промени

0
55
съд
Реформаторите не знаят какви са правомощията на главния прокурор

Цацаров и Лозан Панов категорично против идеите

Прокурори и съдии се обявиха категорично срещу предлаганите промени в Наказателния кодекс за «неизбежната отбрана». Това стана на заседание на пленума на ВСС.

След като днес в администрацията на Висшия съдебен съвет (ВСС) е постъпило писмо от Министерството на правосъдието (МП), с което се съобщава за създаването на междуведомствена работна група за изготвяне на промени в Наказателния кодекс (НК), а съдебните кадровици са били поканени да излъчат представители, които да се включат в нея, на днешното си заседание Пленумът към Съвета категорично отказа да се включи в такава група, съобщава «Правен свят».

Повод за дебата стана изявление на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов  във Фейсбук, с което той, подтикнат от мотивите, че „моментът е назрял и обществото е готово и само търси и иска ремонт в Наказателния кодекс на Република България“, обяви, че е подготвил законопроект и, че е поставил „началото на процедурата по въпросните промени.“

Пръв против участието на магистратурата в работна група се обяви главният прокурор, мотивирайки се именно с казаното от Каракачанов.

По повод изявлението на вицепремиера Красимир Каракачанов задавам следния въпрос – МП сформира работна група, която тепърва ще мисли за законодателни промени, от друга страна се оказва, че вицепремиерът е поставил началото на процедурата. Какво тогава ще прави работната група не ми е ясно? Няма да изпратя представители в тази работна група по простата причина, че вицепремиерът вече е стартирал процедурата. Ако бъдем поканени на обсъждане в Народното събрание в правната комисия, тогава прокуратурата ще изрази становище. Не виждам смисъл да участваме в междуведомствена работна група, която ще прави нещо, което вече е направено и е обосновано с обществена необходимост. Промени в закона без участието на академичната общност е абсурд. Неща, които са фундаментални в наказателното право, се променят от днес за утре с лека ръка. Ако се налага да участваме в работната група само, за да узаконим вече взетото решение – аз няма да участвам“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

В подкрепа на тезата за прибързаност на действията от страна на изпълнителната власт се обяви и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

„Какво налага промени в института на неизбежната отбрана не става ясно в предложението на МП да се излъчат представители на съдийската и прокурорската колегия за работната група, която ще изготвя измененията в НК. Както вече съм казвал и за мен е трудно да намирам колеги, които да се включат в работни групи, тъй като на тях им се налага единствено да валидират решения, които предварително са взети. От казаното от главния прокурор можем да заключим, че изпълнителната власт е изключително непоследователна по отношение на законопроектите и на предложенията за промени в закона“заяви Лозан Панов.

От своя страна Цветинка Пашкунова заяви, че все пак трябва да бъде изпратен представител на магистратурата в работната група, за да обясни, че въпросните промени са необосновани, прибързани, а и все пак става дума за институт от римското право. От последвалото гласуване стана ясно, че тезата на Пашкунова все пак се подкрепя единствено от Атанаска Дишева и от председателя на ВКС Лозан Панов.

Така с 15 на 3 гласа „за“ кадровиците решиха, че няма да участват в работната група, а ще изразят становище едва след като проектът влезе в Народното събрание и бъде обсъден в правната комисия.

Преди няколко дни депутати от Обединени патриоти и ГЕРБ първи предложиха промени в чл. 12 на Наказателния кодекс (НК) по отношение на института на неизбежната отбрана, по повод казуса с пловдивския доктор Иван Димитров, който простреля и уби крадец, нахлул в дома му, а вчера премиерът Бойко Борисов нареди на министрите на правосъдието и на вътрешните работи до края на март да са готови с текстове за изменения в НК и института на неизбежната отбрана.