Разбиха банда за измами, отмъкнала имоти за над 300 000 лева

Пострадали са самотно живеещи хора

0
206
полиция
Снимка: архив

Задържани са четирима души, сред които и бивш нотариус

Банда за имотни измами, действала на територията на Столична община, бе разбита от полицията.

От прокуратурата заявиха, че по случая са задържани 10 души, от които 4 са с повдигнато обвинение, а останалите 6 са задържани с полицейска мярка за 24 часа. Преди около 7-8 месеца е постъпил сигнал за неправомерно придобиване на имоти, като от СДВР посочиха, че конкретно става въпрос за 23 имота на територията на Столична община, а имотите са придобивани чрез неистински документи.

,,В престъпната група е участвал и бивш нотариус с инициали Б. Я., който ги е подпомагал чисто интелектуално, т.е. консултирал ги е по документите и при кой нотариус да отидат, за да минат тези сделки“, разясни директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев и допълни, че е било предотвратено неправомерното прехвърляне на 9 имота.

,,Другите участници от групата са сериозен криминален контингент. Част от пострадалите са самотно живущи хора и такива с психически проблеми, които лесно могат да бъдат манипулирани или рядко поддържат връзка с роднините си. Членове на групата са осъществявали контакти с тях и са ги карали да им подписват пълномощни, които после са използвали за прехвърляне на техни недвижими имоти, които потърпевшите са загубвали“, разкриха още разследващите органи.

По груби сметки на прокуратурата става въпрос за имоти с обща стойност над 300 000 лева, но все пак добавиха, че трябва да се изчака и оценителната експертиза по случая.