Разпитват президента Плевнелиев по делото срещу бившия военен министър Ненчев

Той ще бъде изслушан в съда на 8 ноември

0
65
съд
Николай Ненчев

Пред съда показания даде служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов

 Още един държавен глава ще бъде разпитан по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

Предстои на 8 ноември като свидетел да се яви в съда президентът на България в периода 2012г.- 2017г. Росен Плевнелиев.

Ненчев е подсъдим за това, че не е изпълнил договор с руска компания „РСК-МиГ“ за ремонта на изтребителите. На 4 юли тази години като свидетел по делото в съдебна зала вече се яви сегашният президент Румен Радев, който е и бивш командир на ВВС.

В съдебната зала стана ясно, че Плевнелиев е бил призован за днес, но е изпратил молба, в която е заявил, че явяването му на днешното заседание е невъзможно, защото е в чужбина. Плевнелиев е бил призован от страна на прокуратурата, но защитниците на Ненчев също държат на неговия разпит.

На днешното заседание бе разпитан бившият служебен министър на отбраната в периода 6 август 2014 г. – 7 ноември 2014 г. Велизар Шаламанов.

Пред журналисти адвокатът на Ненчев Менко Менков посочи, че Шаламанов е изключително важен свидетел. Менков каза, че Шаламанов е присъствал на срещата в Уелс през 2014г. на държавните глави на страните, които са членки на НАТО.

 

„Там се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки в НАТО, което пряко касае България и последващите действия, които са предприели- приемането на програмата 2020 в България и последващите решения за отърсване зависимостта от Русия“, заяви Менков.

От това е последвало решението на Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ-29 в Полша, обясни Менков.

„Действията на министър Ненчев са породени от решенията на върха в НАТО и програмата на Министерския съвет, която е задължителна за изпълнение“, уточни защитникът. Той добави, че освен това има решения на Народното събрание за подписване на договорите за модернизация с Полша.

„Тоест решението на министър Ненчев е напълно правилно и обосновано“, каза още адвокатът.