Само в Breaking.bg: „Апартаментгейт“ ответен удар заради проверка на ОЛАФ в МВР ?

Отмъщение и лична вражда води до скандала

0
2254
МВР
Джиповете са предадени на МВР през октомври 2018 г.

Няма „американци“ в скандала

Стефан Ташев

Кой сътвори скандала „Апартаментгейт“ с евтините жилища на властта? Официално това са разследвания на журналисти от „Свободна Европа“, „Антикорупционен фонд“, вестник „Сега“, Би Ти Ви, сайтът Биволъ и други издания. Първата информация, за жилището на шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в кв. „Изток“ бе публикувана от сайта „Свободна Европа“, съвместно с организацията „Антикорупционен фонд“. Двете са свързани с американски неправителствени организаци и фининсиране оттам.

Това даде основания да се твърди, че „американците отстреляли“ Цветан Цветанов. Това е и предизборната мантра и на БСП.

Проверка на Breaking.bg показа обаче, че няма никакви „американци“, а всичко е просто разчистване на лични политически сметки на наша територия.

И „Апартаментгейт“ е ответен удар срещу Цветанов заради проверката на Европейската служба за борба с финансовите измами-ОЛАФ в МВР. За какво става въпрос ?

В неделя зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов даде пресконференция заради изявленията на БСП по-рано през деня, че правителството прави центрове за бежанци в Малко Търново, Елхово и Любимец.

На тази пресконференция Ципов съобщава на медиите следното: Сделка за 290 високопроходими автомобила за МВР, за 20 млн. лева, се разследва в момента от ОЛАФ.

Тя е сключена от служебния министър на вътрешните работи в кабинета на Румен Радев. Хубаво е Елена Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка, казва още Ципов.

Става дума за доставка на високопроходими автомобили от марката „Great Wall“. Процедурата е започнала и приключила с избор на изпълнител по време на служебното правителство и в последствие е сключен договор“, допълва Ципов.

Това е така, но заданието, техническата спецификация и документацията по проекта за купуване на високопроходима техника за полицията с европейски средства е задвижена от МВР преди това. Тогава министър е Румяна Бъчварова, а зам.-министър на вътрешните работи е Филип Гунев. Вчера във вестник „24 часа“ в материал по темата за апартаментите имената на Бъчварова и Гунев са свързани с „Антикорупционния фонд“. Наистина Филип Гунев е в управата на организацията.

Именно той бе зам.-министъра на вътрешните работи, чийто ресор бяха международните проекти на МВР. И именно той е задвижил процедурата по закупуване на автомобилите. Това става през есента на 2016 година, а довършването й е дело на служебния вътрешен министър Пламен Узунов, казват запознати.

Покупката на нови 290 автомобила е финансирана от фонда „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз. В първоначалното обявление на МВР за покупка на автомобилите бяха отделени 28,3 млн. лева, или по 98 000 лева на автомобил. „Българска автомобилна индустрия“, наследник на фирмата „Литекс моторс“, е спечелила конкурса с ниската си цена и с факта, че автомобилите ще бъдат сглобени в България. Цената за един автомобил е 44 159 лева с ДДС, и допълнително по 3 840 лева за гаранционна поддръжка.

Другите кандидати бяха дилърите на марките Ford, Skoda, Nissan, Kia и Toyota.

От изявленията на зам.-министър Красимир Ципов става ясно, че ОЛАФ проверява не самият договор за колите, а поръчката, изборът на фирмата доставчик и процедурата по която е направен. И тук идва интригата кой е подал сигнала в ОЛАФ за процедурата. Според запознати близки на Цветан Цветанов. С цел да се удари именно Филип Гунев.

Двамата не се понасят, на заседания на вътрешната комисия в миналия парламент между тях хвърчаха искри и остри сблъсъци, казват бивши депутати. Цветанов е настоявал пред Румяна Бъчварова за смяната на Филип Гунев, който стана зам.-министър на вътрешните работи в служебния кабинета на Марин Райков и остана такъв и при втория кабинет на Борисов. Преди това Гунев бе старши анализатор на Центъра за изследване на демокрацията.

Проверката на ОЛАФ за колите тече от месец, твърдят информирани. Затова следва и ответният удар по Цветан Цветанов. Това отговаря на въпроса защо след като шефът на ПГ на ГЕРБ живее в новия си апартамент от миналата година сега точно излезе разследването за жилището му. Няма никакви „американци“, а това са само димни завеси. Дали е така ще разберем скоро.