Само в Breaking.bg: Парите от обраното инкасо били за касовия център на БНБ

Бандитите внимателно са наблюдавали обекта, знаели са навиците на частните гардове

0
211
бнб
Над 300 000 лв бяха обрани вчера при въоръжен грабеж. СНИМКА:БУЛФОТО

В сградата е имало полицай, но гардовете не са спазили елементарни правила за охрана на ценни пратки и товари

Стефан Ташев

Чувалите с 300 000 лв, които въоръжени бандити успяха да откраднат от инкасов автомобил снощи, са били предназначени за касовия център на Българската народна банка-БНБ в столичния кв. „Овча купел”. Това научи Breaking.bg от информирани.

Реално в сградата на държавната банка се помещавали две дирекции-касов център и друга. Тя е била охранявана от униформен полицай, но неговите задължения са били само да обикаля вътре в помещенията, казват осведомени.

Охраната на периметъра отвън е била в задълженията на частни гардове.

Жандармерия и полиция е охранявала само товари на БНБ до касовия център в „Овча купел”.

В социалните мрежи се появи и запис от грабежа, станал в 23 ч снощи. От него се вижда, че когато охранител се приближава към колегите си в бронираната кола с парите долита черен автомобил, от който изкачат трима въоръжени и маскирани нападатели.

Те вадят шофьора от бронираната кола, повалят го на земята и държат гардовете на мушка, докато грабят чувалите с пари. След което изчезват.

Според експерти действията на частните гардове са абсолютно непрофесионални и са помогнали грабежът да бъде извършен толкова успешно.

Първо защо толкова много пари се превозват в 23 часа ? Второ от видеото се вижда как единият гард си говори с другите през прозореца на бронираната кола, а шофьорът й въобще не излиза с колегите си навън, но не натиска и паник бутона, който трябва да е в автомобила. Нарушена е Наредба I-121 от 2004 г. на министъра на вътрешните работи за организиране на работата при транспортиране на ценни пратки и товари.

И по специално чл. 10, ал. 3 и 4 от наредбата. Те гласят следното: Служителите от охраната на обекта осигуряват зона за безопасност, в която се извършва товаренето и разтоварването на ценни пратки и товари. Те водят непрекъснато наблюдение на лицата, намиращи се в обкръжението, и при съмнение за застрашаване сигурността на работата предприемат действия за защита на персонала и ценностите.

При спиране на превозното средство за разтоварване първо излиза охраната, а след нея лицето, носещо ценната пратка.

Нищо подобно не се случва според видеозаписа.

Според полицаи бандитите внимателно са наблюдавали обекта, знаели са навиците на частните гардове, кога, как и при какви мерки за сигурност са докарвани и съхранявани парите. Знаели са вероятно и немарливото отношение на охраната, а и липсата на стиковка с полицията.