Управителят на БНБ Димитър Радев: България е изминала голяма и важна част от пътя към еврозоната

0
146
Димитър Радев

Законът за БНБ ще бъде придвижен към Народното събрание след 13 април

България не се намира в лоша позиция по отношение на присъединяването към еврозоната, голяма и важна част от пътя вече е изминат чрез присъединяването на страната към Европейския банков съюз.

Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на конференция за въвеждането на европейската валута.

Според него позицията на страната ни по пътя към еврозоната е уникална.

„България е единствената страна в ЕС, която е член на Европейския банков съюз, но не е член на самата еврозона. България е една от двете страни в ЕС, наред с Дания, чиято валута е част от Европейския валутен механизъм“, коментира Радев. И допълни, че готовността на БНБ и банковия сектор за работа в еврозоната, както и стабилността на валутния курс – две от най-важните условия за приемане на еврото, били изпълнени.

Радев очерта три групи от предизвикателства, които трябва да бъдат преминати. Сред тях са инфлацията. по-стриктни мерки срещу изпирането на пари, управлението на държавните предприятия и приемането на законодателна рамка.

Законът за БНБ например бил финализиран, ще се приеме от управителния съвет на централната банка на 13 април, а веднага след това ще бъде представен на Министерството на финансите, за да се внесе в Народното събрание.

Според Радев, за да приемем еврото, е нужна консолидация, но с три важни измерения – политическа, институционална и фискална. За да се изпълни това, трябвали работещ парламент, редовно правителство и възстановяване на практиката за съставянето на дисциплиниран бюджет.