Само в Breaking.bg: Чрез съкращаване на отдели „разчистват“ служители в Националната полиция

Същевременно недокомплекта в МВР е над 4000 души

0
883
полиция
В сградата на Национална полиция се вихрят кадрови кадрили.

Това влияе на криминогенната обстановка

Стефан Ташев

Алогични кадрови кадрили се вихрят в Главна дирекция „Национална полиция“, научи Breaking.bg. Това става въпреки сериозната криза за кадри в МВР.

През юни бе закрит сектора за борба с автокражбите в отдел „Криминална полиция“.

Според неофициална информация заради началника му, неудобен на ръководството. Служителите от закрития сектор, повечето с дългогодишен професионален стаж, са принудени да си търсят работа по другите сектор.

Сега идва ред и на отдел „Икономическа полиция“.

Там пък „преструктурирането“ върви в обратен ред. Секторите в „Икономическа полиция“ от 5 вече стават 6. Не е ясно по какви критерии се извършва това.

Според запознати се закриват сектори, за да „възкръснат“, но с ново име и нови началници „парашутисти“ отвън.

С тази схема се „разчистват“ неудобни служители. Първо те трябва да бъдат преназначени в новите-стари сектори, но им отказват. Никой не взима предвид опита и резултатите на служителите. А на тяхно място се назначават хора от вън. Същевременно в дирекцията стоят всички пенсионери, които хем получават заплата, хем пенсия. Тях никой не закача.

По страшното е, че промените в Главна дирекция „Криминална полиция“ касаят и местните структури в областните полицейски дирекции, защото те са „огледални“ на тези в Главната дирекция. А никой не се интересува, че секторите се оголват, а това влияе на криминогенната обстановка в страната.

Същевременно общият недостиг на кадри в основните структури на МВР е 9,4 процента. От предвидените 49 588 щатни бройки, вакантните места са 4 637.