Семейство Баневи остава в ареста

Ако някой може да изпере 600 млн. евро, той трябва да стане президент на САЩ, обяви Николай

0
101
баневи
Баневи в спецсъда. СНИМКА: ЛАДИСЛАВ ЦВЕТКОВ, БИ ТИ ВИ

Евгения поиска свобода, за да си гледа децата

Бизнесмените Николай и Евгения Баневи остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд.

Спецсъдът заседава мярката по делата на арестуваните в Ница български бизнесмени Николай и Евгения Баневи, като прокуратурата им повдигна общо 7 обвинения и поиска най-тежката мярка „задържане под стража“. Наказанието е лишаване от свобода за повече от 10 години.

Прокуратурата обясни, че след смъртта на Дочка Банева от 2005 година, е започнало разграбването на „Полимери“ и останалите приватизирани дружества. Оттогава е започнало и неизплащането на заплати, рязането на скрап и разрушаването на материалната база.

От прокуратурата заявиха, че двамата могат да се укрият или извършат друго престъпление, тъй като имат финансовата възможност. Също така Николай Банев има заведено дело за натиск и побой над свидетел.

Защитата на Баневи обясни, че голяма част от обвиненията са несериозни, тъй като няма събран достатъчен доказателствен материала. Според адвокат Христо Ботев няма опасност подзащитниците му да се укрият или да извършат друго престъпление.

„Банева е майка и има три непълнолетни деца, които не е виждала от повече от 45 дни. Защитата смята, че не е на лице обосновано предположение, че именно Баневи са извършители на деянието, за което са обвинени“, каза още той.

Относно шестте тома секретни материали, които бяха заложени днес по делото, защитата обясни, че дори и от тях става ясно, че обвиняемите са искали да си дойдат в България за да дадaт показания.

Защитата попита, къде е била прокуратурата, за да предяви обвинения. Съдът даде последна дума на задържаните и Николай Банев, който обясни пред съда, че повдигнатите им обвинения са фантасмагория и че очаква следващия път, когато се яви в зала, обвиненията от 7 да станат 77. Банев не може да си обясни как от обвинение за 1 милион евро, само за седмица, то е нараснало на над 600 милиона евро.

„Ако всичко това бе изнесено в детска градина или забавачка щеше да е смешно. На мен ми е жалко. Ако някой може да изпере 600 млн. евро, той трябва да стане президент на САЩ или шеф на ООН. Обвинението освен, че е фантастично е и жалко“, заяви Банев.

Той обясни, че оръжието, което притежава е обвързано със законен ловен билет, и че не е никакъв боен арсенал, тъй като е ловец.

По повод откритите бижута, Банев допълни, че все пак се занимава с бизнес от десетки години, и че ако не може да купи бижута на съпругата си, не е никакъв бизнесмен:

„Винаги съм подавал данъчна декларация“, категоричен бе той.

За обвинението относно „Полимери“, задържаният поясни, че това е публично дружество, което е съставено то над 2000 акционери, и че ако той беше източвал средства от него, то до сега да е бил разкъсан.

Банев заяви че спецсъда, че всичко това е много тъжно и освен да се усмихва нищо друго не му остава.

Евгения Банева в правото си на последна дума пред съда каза, че никога не е участвала в разграбването на тези предприятия, и че е била изпълнителен директор на „Полимери“ само година, след което е излязла в майчинство.

„Ако през всичките годините когато сме алармирали, че има проблем, тримата премиери Борисов, Орешарски и Станишев бяха реагирали, то „Полимери“ щеше да е печелившо дружество“, заяви обвиняемата.

Банева помоли за по-лека мярка, за да види децата си, тъй като в момента роднините ѝ пътуват, за да ги гледат.

 

НАПИШИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here