Сотир Цацаров: На местопрестъплението във Виноградец са открити 126 гилзи от газов пистолет

Преразглеждат прекратените дела срещу шефа на общинския съвет в Септември

0
150
цацаров
Сотир Цацаров

Заради предполагаеми връзки на общинаря Влайков с прокурор, Окръжна прокуратура-Пловдив поема разследването

Запознах се с цялото досъдебно производство по случая с убийството в село Виноградец, при който 47-годишен мъж беше прострелян смъртоносно в местно заведение, и смея да кажа, че налице са две версии за станалото, съобщи на извънреден брифинг в Пазарджик главният прокурор на Сотир Цацаров.

По думите му до момента са разпитани доста свидетели, които оформят две различни версии. Едната версия е, че фаталният изстрел е произведен от 6-годишно дете, а другата – че изстрелът е произведен от притежателя на пистолета – Лазар Влайков.

Назначена е биологична експертиза за ДНК по самото оръжие, проби са предоставени на Частна лаборатория, от която се очаква резултат. Назначена е и техническа експертиза с оглед на иззетите мобилни телефони на присъстващите на инцидента, както и съдебно-медицинска експертиза.

Обстановката е била празнична. На местопрестъплението са намерени 126 гилзи от газово оръжие. В един момент е бил произведен и фаталният изстрел от пистолет „Глок“, уточни Цацаров. Той подчерта също, че пистолетът е с по-особено устройство на предпазния механизъм, няма външен предпазител, което поставя много въпроси относно възможността дете на 6 години да преодолее пусковата скоба и да произведе изстрел.

Трудно е детето да стреля с този вид пистолет, но не е невъзможно. Предстои да бъде разпитано самото дете по всички правила на НПК в т.нар. „Синя стая“ в присъствието на съдия и психолог. Предстои и да се прецизират експертизите. Ще бъде назначена и комплексна експертиза с оглед различните версии, фаталният резултат и възможностите на пистолета, както и противоречивите показания на свидетелите.

С оглед изказванията на близките на убития при частно празненство в село Виноградец 47-годишен мъж за добри приятелски отношения между ръководителят на Районна прокуратура – Пазарджик Георги Кацаров и председателят на Общинския съвет в Септември и притежател на пистолета – Лазар Влайков, с постановление на главния прокурор на Цацаров разследването ще бъде поето от Окръжна прокуратура – Пловдив.

Току-що бе извършена координация с Апелативния прокурор в Пловдив. Въз основа на предадените натривки за барутни частици от разследващия полицай – от починалия, от детето и от Лазар Влайков, до дни ще бъдат изготвени резултатите от Националния институт по криминалистика и криминология. Две са версиите – 6-годишно дете е стреляло и лицето, което притежава пистолета – Лазар Влайков- е произвел фаталния изстрел“, уточни Цацаров. 

Той каза също, че вече са изискани разпечатки от мобилните телефони на празнуващите във фаталната вечер. Телефоните са иззети, за да бъдат проверени.

Все още не са снети показания от районния прокурор Георги Кацаров за отношенията му с Лазар Влайков. Той ще бъде разпитан възможно най-бързо в качеството му на свидетел. В телефонен разговор с мен той каза, че с Влайков имат добри лични отношения, но не и професионални и че за последно са се чули преди 1 месец. Разследването към момента се наблюдава от окръжния прокурор Васил Малинов“, допълни Цацаров.

Първо ще изчакаме разпита на 6-годишното дете, за което има съмнения, че е произвело смъртоносния изстрел на частното празненство в село Виноградец, където загина 47-годишен мъж, и ще преценим резултатите по делото и това налага ли се задържане на някое от лицата по случая, съобщи на извънреден брифинг окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов.

По думи на Малинов председателят на Общинския съвет в Септември Лазар Влайков, който е собственик на оръжието, има две стари досъдебни производства – през 2008 и през 2013 година. По нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат извършени преразглеждане и ревизия на прекратените производства срещу Влайков.


„И двете производства касаят нанасяне на средни телесни повреди. За първото е прието, че е нанесена следна телесна повреда при афект, а за другото – нанесена е средна телесна повреда с оглед превишаване пределите на неизбежна самоотбрана. Едното е гледано от Районната прокуратура във Велинград, а другото – от тази в Пазарджик. Второто производство е прекратено заради липса на тъжба от страна на пострадалото лице.