Стрелецът от Нова Зеландия е бил у нас през 2018 година

Бил на историческа екскурзия

0
112
нова зеландия
Съвещанието при премиера Борисов. СНИМКА: ПРЕСЦЕНТЪР НА МС

Няма данни за негови връзки на наша територия

Брентън Тарант, стрелецът от Нова Зеландия който уби 40 души в джамии, е бил у нас миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след спешното съвещание при премиера Бойко Борисов по повод кървавият атентат в Крайсчърч. Той е пристигнал у нас с полет от Дубай на 9 ноември 2018 година и е престоял до 15 ноември. Тарант е посетил София, Плевен, Велико Търново, Габрово, Шипка, Банско, Дряново, Благоевград и Казанлък. Декларирал е основна цел туризъм, посещение на исторически места на битки, добави Цацаров.

нова зеландия
Надписи на български език по оръжията на убиеца.

После е заминал за Букурещ, а оттам е отпътувал за Унгария. Няма данни за негови връзки на наша територия. Преди това е бил в Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина през 2016 г., добави Цацаров. 

Изясняваме местата, където е престоял, целият му маршрут, контакти с български граждани и негови придружители, обяви вътрешният министър Младен Маринов. Търсим евентуално и дали негови съучастници са били на територията на България, но чакаме информация от Нова Зеландия, каза още той.