Сурови санкции за пияни шофьори и двойни глоби за висока скорост от днес

Взимат табелите на колата , ако шофьорът е хванат с над 0,5 промила, ако е употребил наркотици, както и при отказ да бъде проверен

0
222
точки
Вече взимат повече точки за нарушения на пътя.

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за движение по пътищата 

Сурови санкции за пияните шофьори, двойно увеличение на глобите за превишена скорост и строги мерки за нарушителите на закона приеха депутатите в четвъртък. Те гласуваха окончателно промени в Закона за движение по пътищата, част от които бяха внесени в парламента преди повече от година.

Вече ще са двойни глобите за превишаване на скоростта в населени места: от 31 до 40 км/ч – 400 лв., над 40 км/ч – 600 лв., над 50 км/ч – 700 лв. Санкциите за шофиране над позволеното извън населени места ще са от 31 до 40 км/ч – 300 лв.; от 40 до 50 км/ч – 400 лв.; над 50 км/ч – 600 лв. Над 50 км/ ч от ограничението за всеки 5 км превишение на скоростта глобата се вдига с по 50 лв. Глобата няма лимит, каза председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев.

“Мисля, че никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица”, добави той. Водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път, ще губи книжката си за 3 месеца и ще бъде санкциониран с 1000 лв. При повторно нарушение срокът за лишаване от управление на автомобил ще е 6 месеца, а глобата – 4000 лв. С промените се прецизира, че при над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда промила алкохол в кръвта включително, на шофьорите ще се отнемат книжките за 6 месеца и ще плащат глоба от 500 лв., а при над 0,8 до 1,2 промила включително – ще са без книжка за 1 година, а санкцията ще е 1000 лв. Ако някое от тези нарушения е извършено повторно, книжката се отнема за срок от 1 до 3 г.

Глобата в тези случаи ще е между 1000 и 2000 лв. Две години няма да имат право да шофират лица, които откажат да бъдат проверени за алкохол или наркотици. Освен това те ще трябва да платят 2000 лв. Началникът на Пътна полиция Бойко Рановски коментира, че все повече водачи употребяват наркотици. От март досега са хванати 1063-ма. Най-голям бил броят им в Бургаска област – около 200. Депутатите решиха водачи, които организират или участват в нерегламентирани състезания, да се лишават от право да шофират за 1 година и да бъдат глобявани с 3000 лв., като за повторно нарушение санкциите ще са съответно 3 г. и 5000 лв.

“Другите текстове, които вкарахме, са, че автомобилът ще бъде спрян, ако не е платена в срок глобата, или ще се взема книжката, докато тя не бъде платена”, обясни зам.-председателят на комисията по транспорт Иван Вълков.

Тези текстове имат възпитателен и възпиращ ефект. Ако първият не е достатъчен и не се плаща глобата, в роля влиза вторият, обясни той. За месец ще се спира от движение автомобил, ако шофьорът превиши скоростта в населено място с над 50 км/ч. За три месеца ще се налага наказанието, ако собственикът предоставя колата си за гонки или организира такива.

Ако собственик предостави автомобила си на водач без книжка, с алколхол над 0,5% или под влияние на наркотици – наказанието ще е за до един месец. Регистрацията на колата ще се прекратява за срок от 6 месеца до 1 година, ако шофьорът е хванат с над 0,5 промила, ако е употребил наркотици, както и при отказ да бъде проверен. В зала бе приета и редакционната поправка на Ананиев наказанието да важи и за водачи, които не изпълнят предписанието за медицинска проверка за алкохол и упойващи вещества в кръвта.

За тези нарушения депутатите гласуваха да се отнемат и табелите с регистрационен номер. В тези случаи шофьорът ще трябва да повика правоспособен водач, който да транспортира колата в срок до 12 часа. Редът за връщане на свидетелството за регистрация ще бъде разписан в наредба на министъра на вътрешните работи.

Докато разглеждаха промените в комисия, народните представители обсъдиха възможността допустимото количество алкохол да е 0,2 промила Тази възможност отпадна, тъй като според депутати техническите средства може и да не отчетат толкова малко количество. При установяване на нарушение в присъствие на нарушителя, когато глобата е за над 100 лв., досега се пишеше акт и наказателно постановление.

Сега на място двете страни се разписват колко е глобата, тя се плаща, и то по няколко начина – на постерминал, с пощенски запис. Не е нужно да се ходи в КАТ”, обясни Вълков. Според новите правила т.нар. нови шофьори ще имат само 26 контролни точки при получаването на книжка. Те ще разполагат с максималния брой – 39, след 2 г., ако през това време нямат нарушения и отнети точки. Догодина предстои да бъдат разписани още правила за начинаещите шофьори – разрешена за тях скорост, дали да пътуват с придружител и каква да е кубатурата на автомобила. По силата на новите текстове шофьорите ще могат да се движат и спират в аварийната лента само при повреда на колата или при здравословен проблем на водача.