КПКОНПИ глоби с 10 хил. лева и отне още 16 200 лв. от бившия кмет на Костенец

0
12
Снимка: kostenetz.com

Установен е конфликт на интереси. Като градоначалник Радостин Радев субсидирал футболен клуб, който представлявал

Антикорупционната комисия /КПКОНПИ/ установи конфликт на интереси при бившия кмет на Костенец. Установено е, че по време на мандата си Радостин Радев е представлявал и Сдружение с нестопанска цел – „Футболен клуб – Бенковски“.

Радев става градоначалник през 2015 година, а мандатът му е до 2019 г.. По това време той е бил председател на „Футболен клуб – Бенковски“. През 2019 година е председател на Управителния съвет на сдружението.

Всяка година бюджетът на Община Костенец предвиждал и целеви средства по направление „Спорт“ за спонсориране на футболни клубове, но без те да са конкретно определени с решения на общинския съвет. Преценката за това кои клубове да бъдат финансирани по този начин и с какви суми била изцяло на кмета на Община Костенец.

За периода 20.04.2017 – 10.10.2019 г. само за футболния клуб, в чиито управителни органи е бил Радев, са издадени 41 платежни нареждания за изплащане на субсидии. Част от плащанията са наредени от заместник-кмет, но 9 превода, общо за 16 200 лв. лева, са подписани лично от Радостин Радев като кмет и едновременно с това – председател на управителния съвет на спонсорирания от общинския бюджет „Футболен клуб – Бенковски“. За тези негови действия няма издадени заповеди, сключени договори или взети решения от Общинския съвет. Установено е, че през 2017, 2018 и 2019 г. най-големият бенефициент на общинските субсидии е бил футболният клуб, в чието управление е бил кметът Радев.

Глобата, наложена на Радостин Радев, е в размер на 10 000 лв. Отделно от нея с решението на КПКОНПИ от Радев се отнемат и 16 200 лв. в полза на държавата – равностойността на материалната облага от установения конфликт на интереси.