Кметът на Мадара: Напускам ИТН, защото не спази обещанието, че няма да работи с хора от статуквото

0
301
Неделчо Неделчев Снимка: Радио Шумен

Трудно можеш да оправдаеш високомерието и арогантността към избирателите, към формации, които би трябвало да са ни партньори, и дори към собствените членове, казва Неделчо Неделчев

Кметът на шуменското село Мадара Неделчо Неделчев заяви, че днес подава официално заявление за прекратяване на членството си в ИТН. Пред „Труд“ той обясни мотивите си.

– Г-н Неделчев, кое е това нарушено обещание от Слави Трифонов, което ви накара да вземете решение за напускане?

– Обещанието, че няма да работим с хора от статуквото и с партии от статуквото. Това е основното нещо и от ИТН потвърдиха, че не го спазват, като посочиха първо министъра от две правителства на НДСВ Николай Василев за министър-председател и след това на следващата пресконференция излязоха да го защитават. Това е необяснимо за мен. Вие знаете по негово време какво се случи. Той беше министър на админстрацията и при него тя се увеличи двойно. А ние сега трябва да я намалим.

– Нали това беше декларирано като от приоритет на кабинета при представянето му от Слави Трифонов. Или вие не вярвате в това?

– Не, не вярвам. Въпреки че има твърдение, че е намалил администрацията с 25 000. Аз направих справка в ИНФОСТАТ, оказа се, че не е така.

– Но предложението за премиер за Николай Василев вече е оттеглено, а вие напускате въпреки това?

– Да, защото аз не очаквам да предложат нещо друго. Примерно, казвам – Меглена Кунева. Кой да предложат друг? Аз съм съгласен с нашите декларирани, така да се каже, партньори преди изборите – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, че най-удачният вариант е да остане служебният кабинет като редовен.

– Кабинетът, огласен от Слави Трифонов по телевизията му, бил ли е съгласуван с ръководните органи по места, с членовете, или вие го чухте в деня на обявяването?

– Твърдо и категорично казвам – не беше съгласуван! Имам съмнения, че и на най-високо ниво в партията може би това предложение не е било съгласувано. Никога не съм бил член на никоя друга партия, а и нямам намерение вече да бъда, защото партиите трябва да служат на хората, а в България е обратното.

– Вие бяхте на 6-то място в листата, имате най-много преференции – 435, а се говореше, че е забранено да се работи за личен вот, дори че са подписвани декларации…

– Няма такива декларации, не са били забранени преференциите, но явно беше неодобрението на ръководството на това нещо. Ръководството на ИТН даде да се разбере, че на кандидатите не е разрешено да работят за преференции. По този начин партията се опита да заобиколи Изборния кодекс, в който изрично е посочена възможност за преференциален вот. След първата ми публикация в медии, в която обявих, че се боря за преференции, прекъснаха всякакви контакти с мен, или ме гледаха накриво, ако се появя на предизборни срещи.

– А имате ли чувството, че друг дирижира отзад какво ще се случва, а не самите фигури, които виждаме ние или е прекалено да се каже това?

– Имате основание за въпроса си, защото Николай Василев призна, че е работил с ръководството на партията още преди 3 месеца. Как се случват тези неща, ако няма външна намеса? Може би има нещо такова.

Опитвах се да ги оправдавам пред себе си, да си обяснявам това поведение с факта, че са нова партия. Но трудно можеш да оправдаеш високомерието и арогантността към избирателите, към формации, които би трябвало да са ни партньори и дори към собствените членове. В ИТН има два вида хора – политическо ръководство и експертен екип. А членовете на партията явно са някакво стадо, което трябва сляпо да вярва в политическото ръководство и в експертите, и да им ръкопляска. А, и да си плаща членския внос.