Явор Божанков няма да напуска парламента

0
34
Явор Божанков Снимка: 24 часа

Не бил подвел избирателите си

„Знаех, че ще платя съответната цена за гласуването и изказването си в пленарната зала”, каза пред бТВ изгонения от БСП Явор Божанков. Той обясни, че групата на социалистите му е дала да разбере, че темите, по които той гласува различно са се натрупали като даде за пример хартиената бюлетина. Той каза, че и 5 пъти бил гласувал по този начин, защото с теми като военната помощ за Украйна нямало да направи компромиси. Божанков обясни, че думи на колегите му от събота, че е бил неблагодарен към партията, са го обидили и наранили.

„БСП ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица”, каза още бившият депутат на левицата. „БСП ми предложиха да не участвам в гласуването и така да защитя тезата си, но считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал спрямо хартиените бюлетини и конфликта в Украйна”, заяви Божанков.

Той подчерта, че не е партиен член, а е гражданска квота. „Не съм подвел избирателите си. Не съм си сменил позициите”. По думите му няма как в България да се затворим в черупка по темата с войната в Украйна – „там става всеки ден все по-зле. Затова и моята позиция се промени. Трябва със санкции и военна подкрепа да подкрепим Украйна, трябва да спрем агресията”.

Божанков заяви, че няма връщане назад за него към социалистическа партия – „На този етап независим ми звучи чудесно. Категорично смятам да остана в НС и да работя като независим”. Той подчерта, че не го е направил, за да отиде в друга парламентарна група, и отрече, че се кандидатира за кмет на Горна Оряховица.