Сърбия е спряла 12 000 мигранти от България

Българските власти са задържали едва 12 чужди граждани при опит да влязат от Турция

0
141
мигранти
Снимка: архив

Все повече бежанци се мотаят свободно у нас

Увеличава се бройката на мигрантите, които напускат центровете за принудително настаняване на Дирекция “Миграция” при МВР и лагерите на Държавната агенция за бежанците. Това става ясно от справка на МВР,  пише  БГНЕС.

Само за периода 11-17 ноември 2016 г. 572 лица са напуснали центровете за настаняване на ДАБ. По-голямата част са се опитали да преминат нелегално в Сърбия, но след като са претърпели неуспех, са се върнали на българска територия, където се движат свободно.

От началото на годината сръбските гранични власти не са допуснали преминаването на над 12 000 мигранти от България в Сърбия сочи статистиката на МВР. 595 чужди граждани са били заловени от сръбските власти за последната седмица при опит да влязат нелегално от България.

В същото време българските власти са задържали едва 12 чужди граждани при опит да влязат от Турция в България. Общият брой на установените чужденци, които са проникнали на територията на страната за периода 11-17 ноември е 221. От началото на годината у нас са регистрирани 17 495 нелегално влезли чужденци. Официално 465 чужденци се водят настанени на “външни адреси” за собствена сметка. Увеличаващият се брой мигранти, които свободно се движат из българските градове и села, облекчава натоварването в центровете на Дирекция “Миграция”, където при капацитет от 1200 души са настанени 1 332 лица, както и в лагерите на Държавна агенция за бежанците, в които при капацитет от 5 190 места, настанените са 5 334. От МВР отчитат и своеобразен рекорд през изминалата седмица – 51 чужденци доброволно са напуснали България и са се завърнали в родината си.