Турция продължава да иска да съди български граничари

Те се надяват, че няма да бъдат екстрадирани в южната ни съседка

0
306
граничари
Граничарят Михаил Цонков.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов отново получиха призовки

Четиримата български граничари, които турски наказателен съд обвинява в убийството на техен бракониер, отново получиха призовки по същия казус, съобщи Дарик.

Днес Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов разбраха, че са извикани на 16 юли в Районния съд в Бургас за частно – наказателно дело. Трябва да се изпълни съдебна поръчка от турската страна, поясни адвокатът на Цонков Росен Кожухаров.

Вземане на защитни обяснения от обвиняемите и са посочени имената на българските граничари към онзи момент. И те имат право да упълномощят защитник за съдебно заседание“, допълни защитникът.

Росен Кожухаров бе озадачен защо отново се призовават граничарите:

Когато се провеждаше досъдебното производство пред компетентните български органи, всеки един тогава беше разпитан – било в качеството на свидетел, било в качеството на обвиняем. Всички вие знаете, че наказателното производство беше прекратено. Доколкото имам информация, е заведен препис от цялото българско наказателно производство по реда на международния обмен и съответните международни актове и е било изпратено на турските компетентни органи“, поясни юристът.

Към тях са добавени и експертизи, доказателства и не е ясно кое налага нови разпити, допълни Росен Кожухаров.

Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Петков и Николай Костов бяха обвинени от турските власти в непредумишлено убийство на бракониер. Случаят е от 17 април 2008 година, когато при сблъсък с турски бракониери в български териториални води на Черно море, граничният полицай Цонков произвел изстрел със служебното си оръжие и ранил смъртоносно един от рибарите. Заедно с двамата свои колеги полицаят е трябвало да задържи нарушителите, които обаче оказали съпротива.

Стигнало се до ръкопашна схватка, при която единият от турските граждани опитал да избие оръжието от ръката на Цонков. При падането на двамата оръжието на полицая гръмнало веднъж и изстрелът се оказал фатален. У нас срещу Михаил Цонков бе повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост. След края на разследването Сливенската военна прокуратура прекрати производството. Решението ѝ бе обжалвано, но потвърдено от две съдебни инстанции, оправдателна присъда имаше и от Европейския съд по правата на човека.

Днес бившите граничари бяха притеснени и поясниха, че направените заявки от държавата и от Главния прокурор, че няма да бъдат екстрадирани, ще бъдат спазени.