Убиецът на студентката Виола получи 25 години затвор

Той бе осъден и за притежание на дрога

0
170
убиец
Стефан Станев

Стефан Станев се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура

Днес по внесен обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП,) Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда 25 години „лишаване от свобода“ спрямо Стефан Станев. Той е признат за виновен по две обвинения – за извършено от него убийство по особено мъчителен и с особена жестокост на приятелката му Виола Николова, както и за незаконно държане на наркотици. Това съобщиха от прокуратурата.

На 12 октомври 2017 г. СГП предаде на съд Стефан Станев за извършено от него убийство на 23 юни 2017 г. – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и пр. 3, вр. чл. 115 от НК, както и за това, че без надлежно разрешително съгласно ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества в апартамента си – престъпление по чл. 354а, ал. 3, пр. 2, т. 1 от НК.

В нощта на 22 юни 2017 г. подсъдимият Станев и пострадалата Виола Николова били в дома си. Николова споделила, че е изморена и отишла да си легне.

Около 05.00 ч. на 23 юни 2017 г.

Станев провокирал разговор с Николова, който не се състоял. Той започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където тя лежала. В последствие вдигнал стика за голф над главата си и нанесъл силен удар с него по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област. По този начин той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът за голф се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Николова започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. Той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика за голф, с което й причинил нова лицева травма. Започнал и да я души. След като се отказал от тези си намерения, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож (с обща дължина 32,5см., и дължина на острието 20см.). Върнал се в спалнята и в момент, в който Николова все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й.

После взел друг кухненски нож (с обща дължина 32,5см., и дължина острието 19,5см.), с който пробол в дълбочина от 3 см. гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож (с дължина 196 мм. и ширина 43 мм.,с режеща част с ширина 12мм.), с който нанесъл удар в шията на пострадалата, като острието на ножа останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка на ножа в ръцете му.

Когато установил, че Николова не диша, Стефан Станев завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й ,и отишъл в съседната стая, изпушил една цигара марихуана и пуснал да слуша музика.

Сутринта на 23.06.2017 г. около 08.30 ч. Станев позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си за да поговорят. Когато тя пристигнала обвиняемият я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му. В хода на разговора гостенката разбрала за случилото се. Станев й показал трупа на Виола Николова, като хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. След този разговор жената успяла ди си тръгне.

В следобедните часове подсъдимият отпътувал с личния си автомобил за гр. Созопол.

На 24.06.2017 г. приятелката на Станев заедно с мъжът, с когото живее сигнализирали в 03 РУ СДВР за извършеното престъпление.

Станев бил задържан от органите на МВР на 24.06.2017 г. в близост до яхтено пристанище в гр.Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотични вещества – амфетамин,екстази,

В хода на разследването са били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска експертиза, трасологическа експертиза, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физико химична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502.70 лв.

Иззетите вещества са високо рискови и подлежат на контрол.

Назначената по делото комплексна психолого психиатрична експертиза –проведена в ДПБ затвора гр.Ловеч установяила,че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието обвиняемият е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние – състояние на остра психоза.

Вещите лица от назначената по досъдебното производство тройна комплексна психолого-психиатричната експертиза акцентират при изготвяне на психологическия портрет на обвиняемия върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества .

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола Николова е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари. Болките и страданията, които е понесла Николова са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака – особена жестокост.

С оглед гореизложеното, както и във връзка с поисканото от прокуратурата наказание „доживотен затвор“, предстои наблюдаващият делото прокурор да внесе протест в съда. Размерът на наказанието от 25 години е постановено от съда, след приложението на разпоредбата на чл. 58а от НК, тъй като съдебното производство е протекло при съкратена процедура и подсъдимият е признал всички факти и обстоятелства по делото.