Хванаха телефонен измамник при опит да избяга в Румъния

0
81
австриец
Беглецът е хванат на ГКПП-Дуранкулак.

Измъкнал от пенсионерка 25 000 лева и златни накити

Мъж, участвал в четири телефонни измами е задържан при опит да избяга в Румъния, съобщава МВР.

Мъжът се е придвижвал с л.а. „Мазда 323”, със софийска регистрация , и е опитал да напусне страната ни през ГКПП „Дуранкулак”. Според първоначалните данни това станало, след като на 25 юни е взел голяма парична сума и златни накити, предоставени от 77- годишна бургазлийка. Жената била подведена по класическата схема за „оказване на съдействие на полицейски служители при задържането на телефонни измамници”, като мнимият служител на реда й наредил да събере наличните в дома си пари и злато и да ги остави до кошче за боклук в района на пицария в бургаски жилищен комплекс.

След като жертвата изпълнила нареждането и оставила на уреченото място торбичка със сумата от 26 000 лв. и близо 50 г златни накити, получила ново телефонно обаждане. Указанието този път било да изтегли банковите си спестявания, но бдителна служителка във финансовия клон заподозряла, че се касае за телефонна измама и алармирала в полицията. В резултат на предприетите бързи действия , служители на група „Противодействие на имуществените престъпления и грабежи” в ОДМВР- Бургас установили съпричастността на 52-годишният столичанин, криминално проявен.

По първоначални данни, след като взел парите и златните накити, той се е оттеглил с такси в посока Слънчев бряг, а от там – с л.а. „Мазда 323” се отправил към Румъния. Опитът му бил осуетен благодарение на своевременните съвместни заградителни действия но служители от Главна дирекция „Национална полиция”, областните дирекции във Варна и Добрич и ГКПП „Дуранкулак” и мъжът бил задържан в района на граничния пункт .

В процеса на разследване е изяснено, че задържаният е съпричастен и към други три телефонни измами, извършени на територията на бургаска област, щетите при които потърпевшите са ощетени с около 100 000 лева и близо 150 г златни накити.

Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на задържания продължава под наблюдението на прокуратурата и в рамките на образуваното досъдебно производство.