Далаверата „Минерални бани“ 40 000 лева за „ремонт“ на тоалетна, а тоалетна няма

0
310
"Ремонтираната" тоалетна.

Парите са отчетени, всичко е пито-платено, получател е фирма на приближен до кмета бивш общински съветник

Стефан Ташев

Далаверите и злоупотребите с публични средства в община Минерални бани продължават със страшна сила, алармираха пред Breaking.bg възмутени жители на общината. Вече няколко години сайтът информира за тях и безконтролната власт на кмета от ДПС Мюмюн Искендер, който кара трети мандат.

Той реално е изкупил общината, а всички негови действия се оправдават пред съветниците, пълно мнозинство на ДПС, с паролата „Бат Рамадан каза“.

Оказа се, че семейството на Искендер е купило над 82 имота, всички общинска собственост, включително и два по 950 кв. метра, които кметът дарява на сина и дъщеря си. И на които са построени къщи за гости, по-точно хотели, близнаци. При скандала „Къщи за тъщи“ кметът Искендер имаше неприятна среща с държавата, но нищо повече не се чу по въпроса.

До намесата на Сметната палата. Държавните одитори откриха в община Минерални бани купища далавери с общинска собственост, шуробаджанащина и откровено нарушаване на всякакви закони от кмета и подкрепящите го общински съветници от ДПС.

Писахме и за далаверите с „укрепване на свлачища с подпорни стени и почистване на речни корита“ с пари от Междуведомствената комисия за подпомагане и подпомагане към Министерски съвет. Въпреки, че в община Минерални бани няма наводнения.

Но същата схема продължава, алармират жителите на Община Минерални бани. Този път са дадени 42 000 лева общински пари за „ремонт“ на обществена тоалетна в село Винево. Тоалетната е към джамията в селото. Според запознати общината е платила за ремонт…какъвто няма. Това се вижда от изпратения снимков материал. Парите са от средствата за капиталови разходи на общината за 2022 година.

Тоалетната съм джамията във Винево си стои все така неремонтирана, въпеки изхарчените 42 000 лева.

Тоалетната, уж ремонтирана с общински пари, си е все така неизползваема и неугледна. Това не пречи с приемо-предавателен протокол от общината „ремонтът“ да е отчетен и парите са платени на фирма МК „Стройнконсулт“ ЕООД от село Боян Ботево, община Минерани бани. Собственикът на фирмата Р.Х.Д. е бивш общински съветник от ДПС в периода 2015-2019 година. За него също сме писали как с решение на Общинския съвет през 2016 година фирмата купува имот от 1198 декара в Минерални бани, частна общинска собственост като съветникът Р.Х.Д. е присъствал на заседанието на съвета и е гласувал „ЗА“, въпреки, че е в конфликт на интереси. На същото заседание на 4 април  2016 година същият съветник гласува „ЗА“ и за продажбата на още един имот на фирмата му, управител на която се води съпругата му, частна общинска собственост от 1260 кв.метра.

кмет
Кметът Мюмюн Искендер

Явно тази фирма е доста близка до кмета Искендер след като в продължение на години продължава да получава „подаръци“ от общината и пари за ремонти, които не са извършени, но осчетоводени и платени. Дали това е ставало само срещу добра дума или не, остава да гадаем.